Helaas komt de audiofiele gemeenschap op sommige mensen over als een wat sektarisch groepje, terwijl een hoogwaardig muziekweergavesysteem ook zonder enige technische kennis in een normale woonruimte op praktische wijze kan worden gebruikt. Naast hun technopraat staan audiofielen bij niet-audiofielen vaak bekend om hun voorliefde voor forse kabels, occult ogende accessoires en apparaten met een gewicht wat richting dat van een wasmachine gaat. Daarbij wordt door sommige `High End` HiFi dealers de drempel wat te hoog gelegd zodat de nieuwkomer zich alles behalve welkom voelt.
Dat is jammer want met behulp van zowel een goede adviseur als een eigen mening kan elke HiFi-leek zijn of haar droomsysteem samenstellen. Uiteindelijk hoeven we immers enkel ons muzikaal gehoor te gebruiken. Een nuchtere instelling is prima want sommige dingen in de High End audio zijn eerder verwant aan het welbekende `bling-bling` effect dan puur noodzakelijk. Vergulde pluggen en aansluitingen zijn steeds meer populair geworden omdat ze mooi ogen, terwijl het goud eigenlijk als anti-corrosielaag moet dienen. Dat goud heeft dus wel degelijk een praktische functie maar groter-dan-groot luidsprekerklemmen klinken niet beter dan een paar goede maar onopvallend ogende `banaan-bussen` en goud is bij luidsprekerverbindingen minder noodzakelijk dan bij `interconnects`.
De ultradikke fronten waarmee sommige apparatuur is versierd zegt op zich ook weinig over de verdere constructie en vrijwel niets over de weergavekwaliteit. Een dergelijk front zou dus geen hoofdrol moeten spelen in de koopbeslissing (maar het oogt natuurlijk wel mooi). Waar de zwaardere bouwkwaliteit van betere HiFi echt helpt is in de algehele constructie van het chassis en vooral (SA-)CD-spelers hebben daar veel baat bij. Het chassis zou niet resonant moeten zijn (kan gemakkelijk worden gecontroleerd door er op te kloppen). Een doordachte constructie is daarom belangrijker dan een fors gewicht. Aardig wat nieuwe kwaliteits-HiFi wordt tegenwoordig voorzien van zogeheten `schakelende voedingen` en dergelijke apparatuur is nou eenmaal vrij licht op de hand, zodat zelfs de audiofielen anders tegen het gewicht-onderwerp gaan aankijken.
Gelukkig gaat de top-HiFi branche zich steeds meer consument georiënteerd opstellen, wat vooral is te zien aan het aantal afstandbediende apparaten (zelfs ultra puristische buizenversterkers zijn tegenwoordig voorzien van een `remote`). Ook bieden verschillende topmerken uitgebreide `multi-room` systemen waarmee er in het hele huis van hoogwaardige muziek- en beeldweergave kan worden genoten. Naast een goede constructie gaan de fabrikanten steeds meer letten op de combinatie van een mooi design en doordachte ergonomie. Op sommige punten willen de ontwerpers zichzelf nog wel eens wat teveel te buiten gaan (net als in de auto-industrie overigens) maar nergens anders in de elektronicabranche zal men met zoveel liefde voor het vak en oog voor detail worden geconfronteerd als bij de betere HiFi-merken.