ARTIKEL

Introductie in Hifi

Muziek is voor de één vermaak en voor de ander een absolute levensbehoefte maar praktisch iedereen is gevoelig voor muziek en heeft zo zijn of haar voorkeur voor bepaalde muziekstijlen. Voor de zogeheten `audiofielen` is muziek -en de meest accurate weergave daarvan- een must, iets waar men niet zonder kan (of wil) leven.

Voor veel muziekliefhebbers is die apparatuurliefde onbegrijpelijk en zelfs overdreven. In de auto kan er immers ook naar muziek geluisterd worden? Daarnaast wordt er op de uitnodiging van een HiFi-liefhebber om via zijn of haar systeem naar muziek te komen luisteren vaak gereageerd met de reactie "dat hoor ik toch niet".

Arcam Solo

Eigenlijk is die stelling niet alleen onwaar (niemand hoeft een HiFi-kenner te zijn om van een goede weergave te kunnen genieten) maar ook vreemder dan de liefde van een audiofiel voor HiFi.


Smaak

Wanneer we een maaltijd klaarmaken of in een restaurant gaan eten hebben we bepaalde verwachtingen wat betreft de smaak en verfijning van het voedsel. De ene keer wordt er een simpele snack gegeten en een andere keer uitgebreid gegeten, maar een goede smaak willen we sowieso. Alhoewel een simpel minisetje van de prijsstunter aardig wat geluid kan produceren, stelt het ons niet in staat om van een natuurlijke en uitgewogen muziekweergave te genieten want daar is die technologie simpelweg niet toe in staat.

Het is dan, alsof we elke dag een vette hap `uit de muur` verorberen. Niet bepaald verfijnd en zeker niet verrijkend, wat komt doordat de weergave van de muziek met de nodige vervorming wordt gepresenteerd. We komen dan heel wat tekort en het verschil met een goed MUZIEK-systeem (in plaats van `geluid`-systeem) zal iedere muziekliefhebber zonder enig probleem kunnen horen.


EDITORS' CHOICE