ARTIKEL

Sony en Panasonic van buiten de IFA

Gastauteur | 02 november 2006 | Fotografie Gastauteur

Hoewel niet op de IFA aanwezig is berichtgeving omtrent het nieuws dat Panasonic en Sony dit najaar te bieden hebben op zijn plaats. De redactie haalde op de persmeetings hier te lande de informatie waarvan hieronder een samenvatting.

IFA 2006 - Panasonic DMP-BD10


Panasonic

Panasonic’s Blu-ray-speler heet DMP-BD10 en ondersteunt ‘Full HD’-resolutie (1920x1080 pixels) en compressietechnieken MPEG2, MPEG4 AVC en VC- 1. Weergave van o.a. BD-Video, DVD-Video, DVDAudio, DVD-RAM, DVD-R Dual Layer, DVD+R Dual Layer, JPEG, MP3 en CD. Ook aan audio is gedacht in de hoogste kwaliteitsnormen: 192kHz/24-bit met decoders voor Dolby Digital Plus 7.1 en DTS.
IFA 2006 - Samsung SA-XR700

Bij een dergelijke bron hoort natuurlijk ook een receiver die het allemaal aan kan. Dat is de SA-XR700, met je raadt het al 7x 100 watt onder de kap en decodering van DTS 96/24 / ES / Neo:6 / Dolby Digital EX / Dolby Pro Logic II / Auto Speaker Setup / HDAVI Control en aansluitingen voor HDMI, Component Video, digitaal, 6-kanaals en bovendien een digitale RDS tuner. Maar ook aan beeld moet worden gedacht in Full HD en dat is de 65” VIERA Plasma TV! Wil je het ook allemaal nog ‘gewoon’ vastleggen kan dat op de DIGA DVD-recorders als DMR-ES15 of -ES35 en recorders met harddisk de DMR-EH55 of -EH65.

Een heel bijzondere DVD-speler is de DVD-S99 met HDMI en DCDi Faroudja technologie en die zoveel aan boord als de markt op dit moment te bieden heeft.

IFA 2006 - Panasonic DVD-S99

Alleen geen SACD. Iets eenvoudiger gaat het er bij de Home Cinema receivers aan toe, hoewel… de SA-XR58 ook toegerustis met een auto-speaker set-up. Verder heeft Panasonic een aantal homecinema-systemen met DVD-speler in het program. Dat Panasonic een belangrijke speler is op het gebied van beeld bewijst het grote aantal plasma- en lcd-televisies en waar dit merk internationaal vele prijzen in de wacht mee weet te slepen.


Sony

Minstens even veel of beter gezegd even vaak in beeld is Sony en sedert enige tijd met de lcd-televisielijn luisterend naar de naam ‘Bravia’ en breidt het assortiment uit met vijf nieuwe, gevarieerde series. De HD-ready U2000-serie en Full HD W2000-serie bieden de consument extra keus op respectievelijk instap als high-end niveau. De HD-ready KDF- 50E2000 Micro Display-projectietelevisie heeft een 50-inch beeldscherm en een Sony 3LCD-projectiesysteem. De A2000-serie en R2000-serie verbeteren deze Micro Display-projectie. Opvallende kenmerken zijn ‘triple-panel’ projectiesystemen met Sony SXRD™ beeldschermtechnologie, 1080 Full HD-resolutie en schermformaten van 55 inch tot maar liefst 70 inch. De Bravia lcd-panelen hebben een uitzonderlijk groot contrastbereik. Een groter contrast zorgt immers voor meer diepte, rijkdom en detaillering in het beeld en waarborgt dat zwart ook echt zwart is. Bij gebruik van standaard meetmethoden voor de sector bedraagt het beeldcontrast van bepaalde modellen maar liefst 1800:1, terwijl de dynamische contrastverhouding kan oplopen tot 8000:1.

IFA 2006 - Sony

IFA 2006 - Sony

Drie nieuwe receivers, een nieuwe SACD/CD-speler en een tweekanaals versterker bedienen de audio-liefhebber. De nieuwe Sony stereoversterker is voorzien van het nieuwe Digital Cinema Auto Calibration- systeem. Met deze automatische calibratie kan de gebruiker met één handeling de elektronica optimaliseren voor zowel de gebruikte luidsprekers, hun locatie en zelfs de vorm van de ruimte. Twee meetmicrofoons verbeteren de kwaliteit van stereoweergave. Verder is er veel nieuws te melden op het terrein van Sony’s camcorder-series.

IFA 2006 - see you in 2007


EDITORS' CHOICE