ARTIKEL

Pioneer en Hitachi

Gastauteur | 02 november 2006 | Fotografie Gastauteur

Pioneer

Het belangrijkste nieuws bij deze fabrikant was alweer de zevende generatie plasma beeldschermen. Men gunde ons van te voren al een kijkje in de keuken en dit nieuws is dan ook uitgebreid in HVT 9/06 (pagina 79) aan de orde geweest. Daarmee was het nieuws nog niet op.
De ontwikkelingen bij de DVD-recorders staan bepaald niet stil en worden aardig geïllustreerd door het nieuwe topmodel DVR-940HX. Om te beginnen een stevige harde schijf aan boord: 500 Gbyte. Daarnaast een DVB-T tuner, compleet met CI-slot en een keurige HDMI-uitgang voor het beeldscherm.

IFA 2006 Pioneer DVR-940HX

Een DV-ingang, onderdeel van Pioneers ‘Advanced Home Media Server’ en mogelijkheden de harde schijf capaciteit extern uit te breiden middels een SATA-aansluiting, rondt het geheel af. En nog is de koek niet op: een USB-interface, mogelijkheden voor upscaling van het beeld naar 1080p en een afspeelmogelijkheid voor DivX maken het een zeer complete recorder. De plus/ min formaatstrijd lijkt een beetje over: ook deze recorder schrijft alle formaten, inclusief tweelaags schijfjes en zelfs DVD-RAM. En natuurlijk heeft de DVR-940HX ook nog bescheidener broertjes en zusjes.

IFA 2006 Pioneer HTP-GS1

Ook nieuw is de HTP-GS1, het antwoord van Pioneer op de Xbox360 game console. Het betreft een geavanceerde 5.1 surround receiver met zes luidsprekers bedoeld om aan de Xbox 360 gekoppeld te worden. Het geheel is zeer compact uitgevoerd; de meeste elektronica zit in de subwooferkast.

IFA 2006 Pioneer MT1

De MT-1 is een bijzonder vormgegeven muziekserver, die kan worden uitgebreid met luisterstations door het hele huis. De vormen van de behuizingen zijn geïnspireerd op voorwerpen die normaal ook al in het huishouden voorkomen. Je hoeft niet bang te zijn voor draden bij uitbreiding: de muzieksignalen worden over het lichtnet van de server naar de luisterplekken getransporteerd.

De grootste verrassing was wellicht de introductie van, jawel, stereo-apparatuur. Twee versterkers, de ‘A6’ en de ‘A9’ en een stereo audio speler, de ‘D6’. Ze zijn allemaal ontworpen in samenwerking met de Londense Air Studios en het resultaat mag er zijn. De A6 heeft een enkelvoudige overbemeten voeding, een dikke bodemplaat, klasse-A/B eindtrappen en ook een MM-pickupingang is niet vergeten. De A9 is verder uit de kluiten gewassen en heeft dubbele ringkerntrafo’s in de voeding en krijgt ook nog een USB-interface en een phono-MC-ingang in de schoot geworpen. Opvallend was dat er geen uitgangsvermogens werden gegeven in de specificaties. De audio-speler D6 is nadrukkelijk tweekanaals en speelt naast CD-audio ook SuperAudio-CD, WMA en MP3.

IFA 2006

Ook werd nog een oudje van stal gehaald: er wordt een replica van de aloude Monitor 10 hoofdtelefoon gebouwd, die nu Monitor 10R is gaan heten. Binnenkort in HVT een bespreking van deze telefoon.


Hitachi

IFA 2006 Hitachi 9000 HDready schermDeze fabrikant maakt zowel plasma- als LCD schermen. Hun nieuwe belangrijkste lijnen hierin zijn de 8000-reeks voor de standaardmodellen en de 9000-reeks die de fraaiste en meeste uitgebreide schermen behelzen. Hierbij maakt de fabrikant bij de HD-versies een merkwaardige keuze. Terwijl vrijwel iedereen gaat voor de volledige HD-resolutie van 1920 bij 1080 beeldpunten, komt Hitachi met een paneel dat 1024x1080 beeldpunten bevat.

Desondanks is het wel HDready. En dat is heel merkwaardig: horizontaal is maar met moeite de helft van het benodigde aantal pixels beschikbaar, terwijl het oplossend vermogen in verticale richting optimaal is. Ook met de schermverhouding van 16:9 in het achterhoofd is de keuze merkwaardig: de pixels zijn vrijwel tweemaal zo breed als dat zij hoog zijn, terwijl het algemene streven juist naar vierkante pixels is.

IFA 2006 Hitachi DVHS301

IFA 2006 Hitachi DVD loopwerk CamcorderEen andere trend bij deze fabrikant zijn camcorders met een harde schijf erin. Naast een DVD-loopwerk hebben de modellen DVHS301 en DVHS303 ook een 8 Gbyte harde schijf ingebouwd. Hiermee wordt het ook mogelijk om het opgenomen materiaal al in de camera voor te monteren, zonder dat hiervoor eerst al het gefilmde materiaal naar bijvoorbeeld een PC moet worden overgebracht.

Een ander verhaal is de DVD-recorder DVDH1000W. Hij heeft een paar unieke eigenschappen. De eerste is dat hij geschikt is om HDTV op te nemen. Nu heeft HDTV een hogere informatiedichtheid dan standaard-TV en daar komt een tweede noviteit om de hoek kijken: dit is de eerste DVD-recorder met 1 Terabyte (dat is 1000 Gigabyte) aan harde schijf capaciteit. Dat laatste is overigens niet vreemd: Hitachi is één van de vier nog overgebleven fabrikanten van harde schijven in de wereld.
Thuis projecteren gaat opperbest met de 3LCD projector PJ-TX300, die en contrastverhouding van maar liefst 10.000:1 haalt, een 16:9 beeldverhouding heeft en 1200 ANSI lumen licht over de kijker op het witte doek kan uitstorten. De projector heeft uiteraard een HDMI-aansluiting, is HDready en kan ook overweg met DVI-computerplaatjes. En de projector is heerlijk stil: 26 dB(A).


EDITORS' CHOICE