ARTIKEL

Daewoo, Mirai, Metz en LG

Gastauteur | 02 november 2006 | Fotografie Gastauteur

Daewoo

IFA 2006 - DaewooEen voor Nederlandse begrippen minder bekende elektonicafabrikant is het Koreaanse Daewoo. Dat wil echter niet zeggen dat het internationaal geen behoorlijk ‘partijtje’ mee blaast. Ik kom het merk al jaren tegen op de IFA en de CES.

Daewoo legt de focus op flat-tv met lcd- en plasma-technologie en ‘doet’ net als hiervoor in het verslag aangeroerde punt van beeldverbetering en noemen dat MGDI. Vanzelfsprekend zijn de op de IFA geïntroduceerde toestellen inmiddels met deze techniek toegerust. Zo is de ‘C1’-serie, met de modellen DLP-32C1 en -42-, uitgevoerd met een zwarte pianolak omranding mooi om te zien, terwijl de C3-serie twee-‘kleurig’ is: zwart met antraciet. Ook bij plasma toont Daewoo in de DT- 42A2 dat design een belangrijke rol speelt. DVD-recorders met disk-capaciteiten lopend van 80 tot 250 Gbyte, of met ingebouwde VHS-loopwerk dan wel zonder hard-disk, Daewoo heeft vast wel een model voor u.


Mirai

IFA 2006 - Mirai Quad Full High DefinitionHet in de grote schermentest van mei dit jaar, viel de gunstige prijs/kwaliteitsverhouding van het ter test aangeboden product van Mirai op. In Berlijn was Erik Seemann, gehuisvest in Hoofddorp, eventjes gastheer om de ‘Quad Full High Definition’ lcd-tv te tonen. Een resolutie van 3840x2160, ja dat is een verdubbeling!

Het Taiwanese Mirai heeft 14 modellen in portfolio en kondigde onlangs een nieuw monitor-type lcdscherm aan: de DML-522W100, in 22” breedbeeld. Dit product is vanaf eind september verkrijgbaar voor de aantrekkelijke prijs van € 349, met een resolutie van 1680x1050 in een beeldverhouding van 16:10 waardoor programma’s naast elkaar bekeken kunnen worden. Dit biedt een handig en voordelig alternatief voor dure opstellingen met twee schermen. Door de extreem snelle responstijd van 5 ms is dit product ook zeer geschikt voor video-editors en gamers.

IFA 2006 - Mirai DML-522W100De DML-522W100 heeft een hoge contrast ratio van 700:1 waardoor goed verzadigde kleuren weergegeven worden. De ingebouwde luidsprekers vormen met hun vermogen van 2 watt een aantrekkelijke audio-oplossing. De VGA en DVI-D ingangen (beide kabels worden meegeleverd) maken aansluiten gemakkelijk.


Metz

IFA 2006 - MetzGeen stand als andere jaren, wel een persconferentie. Aanwezig is een aantal vakbroeders uit Duitsland en ik. Metz is een traditioneel familiebedrijf dat al 68 jaar bestaat.

De omzet wordt gerealiseerd voor 9% uit de kunststof-perserij voor auto- en elektronicaindustrie, 8% uit foto-apparatuur (wie kent niet de Metz ‘Mecablitz’ flitsers?) en de overige ruim 80% uit de consumentenelektronica. Norbert Kotzbauer voert de scepter en mevrouw Helena Metz, de weduwe van Paul Metz, is nog steeds actief betrokken bij het economisch gezonde bedrijf daar in Zinsdorf (bij Nürnberg).

Rode draad in de distributie is de vakhandel. Door de geweldige service staat Metz al jaren op nummer één als het gaat om service. Ja, dat bestaat dus nog. Eveneens een enorm pluspunt is de ‘Zukunftsicherheit’, een begrip dat zich goed uit laat leggen aan de hand van een voorbeeld. Modellen uit de ‘Milos’- en ‘Talio’- serie met chassis 605 en 606 zijn HDTV-geschikt te maken en uit te breiden met een MPEG4/DVB-S2 module. Kom daar maar eens om bij je bouwmarktscherm!

IFA 2006 - Metz 605 en 606

De lcd- en plasma-panels komen van LG/Philips Displays, de chassis’ komen van de eigen R&D-afdeling.


LG

IFA 2006 - LG 42PC1ROp de persconferentie van LG viel men meteen met de deur in huis: de prijs van een plasma-scherm is in de afgelopen anderhalf jaar gehalveerd! Het model 42PC1R heeft zogenaamde ‘Film Filter’ dat gebruik maakt van een dunne, enkele folielaag die nagenoeg alle reflectie en spiegeling tegengaat. (Bij de meeste plasma-TV’s is voor het scherm een glasplaat geplaatst, wat reflectieproblemen kan veroorzaken.)

De TV is HD-Ready (XGA Progressive 1024x768) en beschikt via de dubbele HDMI aansluiting over een eenvoudige aansluitmogelijkheid voor een set top box om HD-TV te ontvangen. Bijkomend voordeel is dat ook Blue-ray of HD-DVD spelers hierop kunnen worden aangesloten. Het model beschikt over de ‘XD engine’, een LG kerntechnologie voor de beste beeldkwaliteit. Hierdoor heeft de Plasma-TV het ultrahoge 10.000:1 contrast, een volledig vrije ‘kijkhoek’, de afwezigheid van vervormingen en ‘spookbeelden’ bij snel bewegende beelden en een natuurlijke en accurate kleurenweergave. De 42PC1R is beschikbaar voor een prijs van € 1.999.

IFA 2006 - LG BluRayDe LG Blu-ray Disc Rewriter combineert de uiterst geavanceerde Blu-ray technologie met alle andere optische formaten zoals DVD, DVD±R/±RW en DVD-RAM. De kortere golflengte van de blauwe laser van de Blu-ray stelt gebruikers in staat om grote hoeveelheden data op te slaan.

Een Blu-ray disk biedt een opslagcapaciteit die vijf keer groter is dan bij de traditionele optische drivesystemen en kan maximaal 25 GB aan data bevatten. LG’s GBWH10N is in staat om een BD-R schijf met 4-voudige snelheid te branden en een BD-RE (Rewritable disk) met dubbele snelheid. Een DVD-RAM kan met een 5-voudige snelheid worden beschreven.

IFA 2006 - LG L1900J-BFMomenteel brandt de meerderheid van de (nog te introduceren) Blu-ray branders de disks slechts met dubbele snelheid, de GBW-H10N neemt hierin duidelijk het voortouw. De Blu-Ray Disc Rewriter GBW-H10N van LG gaat € 799 kosten.

Drie monitoren (L1900J-BF, L1900R-BF en L1900E-BF) maken onderdeel uit van LG Electronics ‘Emotional Serie’: een nieuwe generatie beeldschermen met een hoge contrast ratio van 2000:1 en een supersnelle reactietijd van vier milliseconden. De beeldschermen zijn slechts achttien millimeter diep. Deze schermen zijn leverbaar voor een adviesprijs van € 379.


EDITORS' CHOICE