REVIEWDenon

Concurrenten en conclusie

Tijd om alle aantekeningen op een rijtje te zetten en een conclusie te formuleren.

Denon RCD-M41 en SC-M41: de concurrenten

Sommige van Denon’s concurrenten hebben vergelijkbare apparaten in hun assortiment die wèl zijn voorzien van streaming-functies. Pioneer heeft bijvoorbeeld het vergelijkbaar geprijsde alles-in-één systeem genaamd X-HM760D dat wel allerlei streaming-functies aan boord heeft, maar dit systeem is voorzien van een klasse D-versterker van 50 Watt per kanaal. Klasse D-versterkers klinken niet persé beter of slechter, maar anders. Het uitgangsvermogen is wel hoger dan van de Denon-set.

Ook de CS-N765 van Onkyo is vergelijkbaar geprijsd en heeft streaming-functies aan boord. Bluetooth is echter optioneel en de versterker van de CS-N765 levert minder vermogen dan de Denon RCD-M41: 22 Watt aan vier Ohm vs. 30 Watt aan zes Ohm en dat is een vrij groot verschil.

Ook de MCR-N470D van Yamaha heeft streaming-functies aan boord, maar ook de Yamaha heeft een zwakkere versterker aan boord dan de Denon-set. De MCR-N470D kan 22 Watt aan zes Ohm leveren en dat is ongeveer 25 procent minder dan de Denon-set.

De prioriteit en smaak van de gebruiker zal de doorslag moeten geven.

Denon RCD-M41 en SC-M41: conclusie

De algemene indruk die de Denon-set heeft achtergelaten is zonder voorbehoud positief te noemen. Stereobeeld en klank zijn prima voor een set in deze prijsklasse. De plaatsing en ontkoppeling van de luidsprekers vragen wat aandacht en Denon had voor wat beter ontkoppelmateriaal dan de meegeleverde flinterdunne kurkjes moeten zorgen, maar dit is relatief eenvoudig op te lossen. De set is een absolute verrijking van een studeerkamer, slaapkamer of tienerkamer en de toevoeging van bluetooth zal door veel gebruikers worden gewaardeerd.

De Denon-set zou ook prima kunnen functioneren voor het weergeven van muziekuitvoeringen of concertregistraties op de televisie. De weergave van muziek is ruimtelijker en veel breder dan de weergave van muziek door een willekeurige soundbar. De geluidskwaliteit van de Denon-set wint het ook van veel multi-room luidsprekers en bluetooth luidsprekers, ook van de duurdere modellen. Echter, de Denon-set heeft wel bluetooth maar geen streaming-functies aan boord en dat kan als een gemis worden gezien. Om de Denon-set af te maken, zou de gebruiker een streamer moeten toevoegen.

Wie een beperkt budget heeft en een makkelijk en goed klinkend allround systeem wil hebben, moet de Denon-set maar eens van dichtbij gaan bekijken en beluisteren.

MERK

EDITORS' CHOICE