REVIEWDenon

Beschrijving Denon SC-M41

Denon SC-M41: bijpassende luidsprekers voor de RCD-M41

Tegelijk met de RCD-M41 heeft Denon een tweeweg monitorluidspreker genaamd SC-M41 uitgebracht, verkrijgbaar in zwarte of kersenhouten uitvoering. De kasten zijn ook weer prettig zwaar te noemen: 4,2 kilogram per stuk. De frontjes zijn afneembaar. De tweeter heeft een soft dome van 25 millimeter. De woofer heeft een diameter van 120 millimeter. Het frequentiebereik ligt volgens Denon tussen de 45 Hz en 40 kHz. De impedantie is zes Ohm. Voor circa 120 euro gaat een paartje SC-M41’s over de toonbank.

Denon heeft het de koper makkelijk willen maken door luidsprekerkabels mee te leveren. Deze zijn snel weer terug in de doos gestopt omdat ze te kort waren voor de testopstelling (slechts een meter of twee), niet omdat ze inferieur zouden zijn (de puntjes waren overigens netjes afgesoldeerd). Dit soort meegeleverde kabels kunnen worden weggezet als “slechte dropveters” maar de koper van een apparaat in deze prijsklasse zal doorgaans geen grote bedragen aan kabels willen uitgeven. In de testopstelling heeft dan ook een setje merkloze maar relatief dikke koperen luidsprekerkabels voor de verbinding tussen de RCD-M41 en de SC-M41’s gezorgd.

Aan de achterkant van de SC-M41’s bevindt zich een basspoort. Denon levert schuimpluggen meer die de koper desgewenst in de basspoort kan duwen om de lage tonen wat te dempen in geval de luidsprekers bijvoorbeeld relatief dicht tegen een muur aangezet zouden worden.

Denon SC-M41: plaatsing en ontkoppeling vragen wat aandacht

Omdat in of nabij de testruimte geen luidsprekerstands aanwezig waren, zijn de SC-M41’s op een setje houten krukjes van Ikea geplaatst. Vervolgens moest wel even wat aandacht aan ontkoppeling tussen luidsprekers en ondergrond c.q. krukjes worden besteed. Dit lag overigens niet zo zeer aan de krukjes als meer aan het meegeleverde ontkoppelmateriaal.

Denon levert voor iedere luidspreker vier flinterdunne zelfklevende plakkertjes van kurk mee die de koper op de onderkant moet plakken, maar dat bleek niet voldoende. Een paar keukendoekjes van Action tussen de luidsprekers en de krukjes gaf voldoende ontkoppeling. Natuurlijk staat dat niet heel fraai maar wat doet dat ertoe in een testopstelling? De koper van een setje luidsprekers van circa 120 euro zal vermoedelijk geen (dure) stands kopen. In veel gevallen zullen de luidsprekers op een buffetkast o.i.d. worden geplaatst of op een boekenplank. Of op hetzelfde meubel waar de tv op staat. In alle gevallen zal de koper even aandacht moeten besteden aan ontkoppeling, ook als hij de luidsprekers op dure stands zou zetten. In een permanente opstelling dient natuurlijk iets anders te worden gekozen dan keukendoekjes (want ja, dat oogt echt beter).

Denon had voor iets dikker c.q. beter ontkoppelmateriaal moeten zorgen. Het gebrek aan ontkoppeling was zo ongeveer het enige minpunt dat opviel tijdens de review-periode.

In de testopstelling stonden de luidsprekers circa vier meter uit elkaar en  de afstand naar de luisteraar was ook circa vier meter. De afstand naar de achterliggende muur was voldoende om de schuimpluggen voor de basspoorten niet te hoeven gebruiken. Genoeg gepraat en tijd voor muziek.

MERK

EDITORS' CHOICE