REVIEWDenon

Denon RCD-M41: functies en bediening

Gebruik en bediening van de Denon RCD-M41 en SC-M41’s

De RCD-M41 is verbonden met de SC-M41’s en met het lichtnet en is ingeschakeld. Het display is dimbaar en uitschakelbaar en goed te lezen, mits de afstand niet te groot is. Op meer dan vier meter afstand laat de leesbaarheid, ook in de felste stand, wat te wensen over, zeker als er ook een beetje licht op valt.

De meegeleverde afstandbediening is eigenlijk onmisbaar. Een groot aantal functies, zoals het programmeren van een cd, kan alleen met de afstandbediening worden uitgevoerd.

De cd-spelers van Denon zijn van oudsher voorzien van hele prettige firmware als het gaat om bediening en programmeerbaarheid. De wachtrij van bijvoorbeeld de DCD-920 en de DCD-1550 AR en al hun generatiegenoten kunnen tijdens het afspelen van een cd volledig worden gemanipuleerd, zonder dat het spelende nummer wordt onderbroken. De firmware van de RDC-M41 is in die zin wat kaler uitgevoerd. Als de cd speelt, kunnen geen nummers aan de rij worden toegevoegd of uit de rij worden verwijderd. De gebruiker zal op “stop” moeten drukken om vervolgens een wachtrij te kunnen maken, die vervolgens al spelende niet meer kan worden gewijzigd.

Luisteren naar de Denon RCD-M41 en SC-M41's: randvoorwaarden en setup

Alvorens de eerste muziek wordt geladen, dient nog een kleine kanttekening gemaakt te worden. Muziekapparatuur dient een doel en het doel is muziek luisteren. Dat lijkt een open deur, maar waar het om gaat is dat muziek luisteren iets anders is dan luisteren naar een opname en dat is weer iets anders dan het luisteren naar een apparaat.

Voor een review dient natuurlijk primair geluisterd te worden naar een apparaat, maar dat dient dan bij voorkeur te geschieden met muziek en opnames die goed bekend zijn bij de reviewer. Het is daarbij minder van belang of de opname van audiofiele kwaliteit is, wat dat ook moge betekenen. Alle testmuziek was afkomstig van cd of van een NAS met daarop een rijke sortering aan bitperfect van cd geripte WAV-bestanden met dezelfde resolutie als van de originele cd’s (dat is dus 16-bit / 44,1 kHz, 1.411 kbps). De enige uitzondering was muziek die vanaf een Android-tablet via bluetooth naar de RCD-M41 werd gezonden. Straks meer over bluetooth. We beginnen met het laden van cd’s.

MERK

EDITORS' CHOICE