REVIEWDenon

Review: Denon RCD-M41 en SC-M41

SAMENVATTING

De plaatsing en ontkoppeling van de luidsprekers vragen wat aandacht, maar de algemene indruk die de RCD-M41 en SC -M41’s hebben achtergelaten is zonder voorbehoud positief te noemen. Stereobeeld en klank zijn prima voor een set in deze prijsklasse. De Denon-set zou ook gebruikt kunnen worden voor de weergave van het geluid van een tv als een muziekuitvoering of concertregistratie wordt bekeken en levert een betere geluidskwaliteit dan de meeste soundbars. Ook de klank van de meeste bluetooth-luidsprekers en multi-room luidsprekers, ook van de duurdere modellen, legt het af tegen de klank van de Denon-set. Om de Denon-set af te maken, zou de gebruiker een streamer moeten toevoegen. Wie een beperkt budget heeft en een makkelijk en goed klinkend allround systeem wil hebben, moet de Denon-set maar eens van dichtbij gaan bekijken en beluisteren.

PLUSPUNTEN

 • Uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding
 • Degelijke bouwkwaliteit
 • Goede geluidskwaliteit
 • Complete levering, met luidsprekerkabels
 • Bluetooth-verbinding
 • Geen kritische luisterpositie, nauwelijks sprake van sweetspot

MINPUNTEN

 • Meegeleverd ontkoppelmateriaal voor luidsprekers voldoet niet
 • Luidsprekerkabels hadden iets langer en iets dikker mogen zijn
 • Display zou iets feller mogen zijn
 • Geen ondersteuning van aptX
 • Geen streaming-functies

Het Japanse Denon heeft onlangs een alles-in-één systeem uitgebracht genaamd RCD-M41. In de compacte behuizing van de RCD-M41 zijn een cd-speler, versterker, radio en DA-converter verwerkt. Denon heeft ook een bijpassend setje tweeweg monitorluidsprekers uitgebracht genaamd SC-M41, maar er is geen sprake van koppelverkoop. Er kan alvast worden verklapt dat de apparaten een positieve indruk hebben achtergelaten.

Denon RCD-M41: algemeen

Het nieuwe systeem is gebaseerd op de D-M40DAB, maar dat alles-in-één systeem is volgens de Denon wel volledig herzien: uiterlijk, functionaliteit en audiocircuit hebben de nodige wijzigingen ondergaan. Dankzij integratie van bluetooth kan het nieuwe model nu ook zonder kabels met smartphones, tablets en computers worden verbonden. Het bluetooth-circuit is ontworpen met een aan/uit-keuzeschakelaar, zodat er gemakkelijk draadloos kan worden verbonden. Als bluetooth niet wordt gebruikt en uit is geschakeld, verhoogt dat de prestaties van andere bronnen, zoals cd, FM-radio of digitaal aangeleverde signalen, stelt Denon.

De RCD-M41 is overigens leverbaar in twee uitvoeringen: een uitvoering zonder en een uitvoering met DAB (genaamd RCD-M41DAB). De importeur heeft ons de versie zonder DAB gezonden. De versie met DAB is enkele tientjes duurder.

Denon: RCD-M41: behuizing, aansluitingen en functies 

De behuizing (zwart of zilver) is 21 centimeter breed, 11,5 centimeter hoog en 30,9 centimeter diep. Wie het kastje optilt, zal verrast zijn door het gewicht, ook als is het maar vier kilogram. Naar het kastje kijkende verwacht je minder. Na het verwijderen van de kap toont zich de verklaring voor het relatief hoge gewicht: de behuizing zit propvol. De beschikbare ruimte is vrijwel volledig benut.

De hoeveelheid aansluitingen lijkt beperkt, maar dit valt in de praktijk wel mee. Een tuner hoeft niet te worden aangesloten. Dit zit er al in. Een cd-speler hoeft niet de worden aangesloten. Die zit er al in. Hetzelfde geldt voor een losse DA-converter. Eén analoge cinch-ingang is niet veel, maar de kans is groot dat deze aansluiting helemaal niet zal worden gebruikt.

Verder heeft de RCD-M41 twee optische digitale ingangen. Dit is handig voor het aansluiten van een tv en daarnaast een streamer à la Sonos Connect, Bluesound Node of Heos Link. De RCD-M41 heeft immers wel bluetooth maar geen streamer aan boord. De digitale ingangen accepteren signaal tot 24-bit/192 kHz. Dit is prima voor een apparaat dat voor circa 310 à 350 euro van eigenaar wisselt.

De toevoeging van bluetooth is een welkome toevoeging in vergelijking met het vorige model. Verbinding maken met een Android-tablet bleek in de praktijk zeer eenvoudig te zijn.

De RCD-M41 is geen potentaat, maar dat is niet vreemd gezien formaat, gewicht en doelgroep. Het maximale uitgangsvermogen is 2 x 30 Watt aan 6 Ohm bij 1 kHz. Dat is in beginsel voldoende voor een studeerkamer, slaapkamer, tienerkamer of niet al te grote woonkamer.

De gebruiker heeft de beschikking over één setje stevige luidsprekeraansluitingen die blank draad of bananenstekkers accepteren. De luidsprekerimpedantie dient tussen de 6 en 16 Ohm te liggen. Het aansluiten van luidsprekers van 4 Ohm lijkt dus niet verstandig. Voorts is ook een (mono) subwoofer-uitgang aanwezig en een 3,5 millimeter hoofdtelefoonaansluiting op de voorkant.

Een FM-draadantenne en een infrarood afstandbediening met passende batterijen horen bij het standaard leveringspakket. Natuurlijk ook een netsnoer.

Tijd om de luidsprekers uit te pakken en te bekijken.

MERK

EDITORS' CHOICE