REVIEWSamsung

Slimme tv?

Eric Beeckmans | 30 mei 2014 | Samsung

Aan de grote lijnen van de Smart TV-interface is niet geraakt. Die was overigens prima. De interface werkte met vijf verschillende tabs: ‘On TV’ met televisieaanbevelingen en de huidige zender, ‘Multimedia’ voor al je netwerk en USB-bestanden, ‘Films’ voor video op aanvraag, ‘Apps’ voor alle smart tv apps, en ‘Social’ voor sociale media. Die verdeling blijft, maar het ‘Social’ scherm is verdwenen. Het multimedia scherm levert nu ook wel aanbevelingen uit YouTube. De interface is vlot, en zeker met de nieuwe smart remote werkt dat nu erg intuïtief.

Toch zij er twee belangrijke wijzigingen. Je kan de Smart Menu knop nu zo instellen dat je niet onmiddellijk naar het smart menu gaat, maar eerst onderaan een lint te zien krijgt. Daarin staan apps, aanbevelingen van televisieprogramma’s en aparte aansluitingen. Voorlopig is de inhoud van dat lint gebaseerd op Samsung’s aanbevelingen (per land). Tegen de zomer komt daar bij dat het lint de meest gebruikte en je favoriete items zal bevatten. Favorieten kan je ordenen zodat ze vooraan in de lijst staan. Daarmee zal het lint een mooie en handige manier zijn om over alle bronnen heen snel te schakelen.

Een tweede nieuwigheid is ‘Multi-Link’. De naam is niet zo duidelijk, maar het gebruik wel. Met Multi-Link wordt het scherm onderverdeeld in vier zones, zodat je verschillende dingen tegelijk kan bekijken: televisie, aanbeveling en YouTube bijvoorbeeld. Of televisie en een app. Of twee zenders naast elkaar.

Helaas is de indeling niet vrij te kiezen en ben je beperkt tot een aantal voorgeprogrammeerde configuraties. Multi-Link maakt handig gebruik van de vele pixels op je Ultra HD scherm en werkt daarom uitstekend.


EDITORS' CHOICE