ARTIKEL

Joenit

Rene Smit | 23 oktober 2009 | Fotografie Jiri Büller

Bij Joenit is de geestelijk vader van het Canadese speakermerk Totem, Vince Bruzesse, aanwezig om de nieuwe Wind Design speakers te demonstreren. Gedurende de dag probeer ik diverse malen een plaatsje te bemachtigen om van deze speakers te genieten. Een bijna onmogelijke opgave, de ruimte is voortdurend afgeladen met geboeide luisteraars. Pas aan het einde van de middag lukt het om een stoeltje te bemachtigen. De Wind Design is een forse vloerstaande 3-weg luidspreker en wordt aangestuurd de splinternieuwe high-end Rega Osiris versterker en Isis cd-speler.

[vad2009_Joenit]

Vince is een bescheiden persoonlijkheid maar zodra hij over zijn `kindje` Totem praat loopt hij over van enthousiasme. De ontwerpfilosofie die hij hanteert wijkt in vele, zo niet alle, opzichten af van andere luidsprekerfabrikanten. Zo wil hij niet gebonden zijn een hot spot bij het luisteren maar actief bezig zijn in de ruimte. Daarom klinken Totem speakers off axis net zo goed en blijft het beeld in de hoogte en diepte behouden. Zelf wanneer, heel oneerbiedig, 1 speaker naar voren en de andere speaker naar achter afstraalt.

De bouwkwaliteit van elke speaker is hoog. Geen machinebouw, geen dempende vulling in de kasten en fineer dat bestand is tegen temperatuurschommelingen en hoge luchtvochtigheid. Bij normaal gebruik moeten de speakers makkelijk vijftig jaar mee kunnen. Vince vertelt dit allemaal in rustig, duidelijk Engels zodat het voor bijna iedereen te volgen is. Zijn betoog doorspekt hij met kwinkslagen om het verhaal luchtig te houden. Natuurlijk moet er muziek geluisterd worden en hiervoor heeft hij een hele stapel cd’s klaarliggen. Opvallend is de nonchalance waarmee hij de schijfjes behandeld. Dit mede om te laten zien hoe goed de Rega Isis speler in staat is ook zwaar beschadigde cd’s te lezen.


(Foto © 2009 Jiri Büller)

De muziek die hij laat horen gaat van snoeiharde elektronische muziek naar een jonge Canadese vrouwelijke singer songwriter en ook klassieke muziek wordt niet geschuwd. Opvallend is het grote gemak waarmee de speakers de ruimte weten te vullen met maagterroriserend laag zonder dat het hoog overschaduwd wordt. Het opgebouwde beeld is breed en diep en de weergave razendsnel. Dit is uitstekend te horen wanneer Nils Lofgren tekeer gaat op een fretloze gitaar. Dit maakt het beluisteren van deze live opname wel erg realistisch! Ik weet niet hoe ze het bij Joenit elke keer weer flikken maar ongeacht welke Totem speaker ook gecombineerd wordt met de Rega elektronica het klinkt op beurzen altijd goed.


(Foto © 2009 Jiri Büller)

Maar ook de combinatie van de in eigen huis ontworpen én vervaardigde beChocolate high-end cd-receiver met de Totem Hawk klinkt fantastisch. Het is bijna niet te geloven hoeveel kwaliteit Wim Verellen in zo`n klein apparaat weet te verbergen. De beChocolate is verkrijgbaar in meerdere kleuren, waarbij vooral de knalrode en de jaren-60 fiat 500 zandbeige uitvoering het meest opvallen. De afwerkingsgraad van dit in een retrodesignjasje gestoken apparaat is zowel van buiten als van binnen op het allerhoogste niveau.


(Foto © 2009 Jiri Büller)

Opvallend tijdens de 2009 editie van de VAD show waren voor mij de relatief lege gangen maar overvolle luisterruimtes. Mensen bleven langer zitten tijdens de demo’s en leken meer geïnteresseerd in de muziek- en beeldweergave en minder in het zo snel mogelijk folders scoren. In de gangen hoorde ik ook minder negatieve geluiden van de bezoekers over de stands die ze bezocht hadden. Het niveau van de demo’s was dan ook hoog en importeurs deden hun best het de bezoekers naar de zin te maken. VAD houdt deze vorm vast voor de 2010 editie!


EDITORS' CHOICE