ARTIKEL

VAD Show 2009 verslag deel 3

Rene Smit | 23 oktober 2009 | Fotografie Jiri Büller
Dit is het derde deel van het VAD 2009 verslag. Deel 1 leest u hier, deel 2 hier en deel 4 hier.

Marantz

Bij Marantz heeft men 2 ruimtes ter beschikking waarvan er één gebruikt wordt om de nieuwe Ki Pearl versterker en SACD speler te demonstreren in combinatie met de Mordaunt Short Performance 2 monitor speakers. De demo’s worden  verzorgd door de meester zelf, Ken Ishiwata, en per sessie is slecht een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Ik heb het geluk een kaartje te bemachtigen voor de eerste sessie. Opvallend is dat deze, ondanks dat het nog maar half elf is, al volledig “uitverkocht” is. Met zijn bescheiden zachte stem weet hij, gehuld in opvallende groene zijden jas, direct het publiek aan zich te binden.

[vad2009_Marantz]

In zijn introductie naar de uiteindelijke luistersessie verhaalt hij over zijn jeugd en zijn eerste schreden op het hifi pad. Het beluisteren van muziek van zangeres Julie Londen waarbij een Marantz 7C buizen voortrap werd gebruikt maakte een onuitwisbare indruk. Voor het eerst had hij het gevoel dat er fysiek een zangeres in de luisterruimte aanwezig was. Inmiddels werkt Ken Ishiwata dertig jaar bij Marantz en is de Ki Pearl set zijn cadeau aan de firma als blijk van waardering voor alle vrijheid die hij al die jaren mocht genieten. Naast de Pearl set is er ook een SACD met boek en LP met eigen opnames uitgebracht.


(Foto © 2009 Jiri Büller)

Natuurlijk start Ken de muziekdemo met de Julie Londen opname, weliswaar van CD en niet van LP maar toch is direct duidelijk wat hem destijds zo aansprak aan de muziek en stem. De combinatie van Ki Pearl apparatuur en de hoogwaardige MS Performance 2 speakers zet net als 30 jaar geleden fysiek een persoon in de ruimte. Er is een fraai 3D beeld met hoogte en diepte. Hierna volgt een stuk van de eigen opname die eenzelfde resultaat geeft. Ook het stuk klassieke muziek dat daarna gedraaid wordt is geen probleem voor deze combinatie. Waarbij het opvallend is hoe goed de speakers is staat zijn de grote ruimte met laag te vullen.

Alle Marantz apparatuur wordt bewust getuned naar de warme kant van neutraal vertelt Ken. Dit om de huidige muziekopnames die veelal close miked en met een bepaalde hardheid worden opgenomen aangenamer te laten klinken. Hierdoor kun je als luisteraar langer naar muziek luisteren zonder vermoeid te raken en komt de muzikale boodschap goed over.


(Foto © 2009 Jiri Büller)

Vervolgens laat hij een opname horen waarbij een trompettist een prominente rol vervult in de muziek zonder dat deze vooraan in het geluidsbeeld staat. Het is spectaculair om te horen hoe goed het dieptebeeld wordt opgebouwd, ook in de hoogte.

Ook een live opname komt aan bod. Een franse zanger met band is te horen in een vrij grote zaal. De ruimtelijkheid is erg goed en laat precies horen wat er op de stage en in de zaal gebeurd. Het laag in deze opnamen is meer dan prominent aanwezig maar vormen geen enkel probleem voor de Mordaunt Short speakers. Het lijkt wel alsof er stiekem een hoogwaardige subwoofer aan de set is toegevoegd. Erg mooi en indrukwekkend.

Om te laten horen dat Ken Ishiwata ook veel aandacht besteed heeft aan de ingebouwde phonotrap van de Ki Pearl versterker laat hij als laatste een track van Quincy Jones horen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de eveneens aangesloten Marantz draaitafel. Het swingt de pan uit en getuige de vele op de maat meebewegende medeluisteraars ben ik niet de enige die gepakt wordt door het geluid.


(Foto © 2009 Jiri Büller)

Een leuke en onderhoudende demo die een beursbezoek duidelijk meerwaarde geeft.
     
Daarna loop ik nog even de naast gelegen ruimte in om de nieuwe Marantz producten met eigen ogen te aanschouwen en iets nader kennis te maken met de speakers van het merk Boston Acoustics. Dit luidsprekermerk bestaat al sinds 1979 moor is toch nog een relatief onbekende naam in Nederland.


EDITORS' CHOICE