ARTIKEL

Viertron

Rene Smit | 23 oktober 2009 | Fotografie Jiri BĂĽller

Viertron

[vad2009_VAD_Viertron]

Viertron resideert net als vorig jaar in de Baroniezaal. Deze grote ruimte is langs de wanden voorzien van meubels waarop de diverse noviteiten gepresenteerd staan. Veel nieuws van Musical Fidelity en ook het recent aan het pakket toegevoegde luidsprekermerk Oh by Tutondo wordt in de schijnwerpers geplaatst. Midden in de zaal is een soort van podium waarop een aantal combinaties speelklaar opgesteld staan. Viertron is één van de weinige importeurs die naast het draaien van muziek ook uitleg geeft bij de gebruikte apparatuur. Dick van Geest vertelt met verve over het Sooloos systeem wat gecombineerd wordt met actieve speakers van Meridian.


(Foto © 2009 Jiri Büller)

Dit systeem maakt gebruik van een 1Tb harde schijf waarop plaats is voor circa 2400 cd’s in ongecomprimeerde kwaliteit. Via een groot touch screen kun je keuzes maken, playlists samenstellen of random afspelen op basis van diverse criteria. De mogelijkheden zijn eindeloos en het systeem is bijzonder gebruiksvriendelijk en razendsnel. De geselecteerde track begint direct te spelen zonder enige noemenswaardige vertraging. De geluidskwaliteit wordt grotendeels bepaald door de gebruikte DAC. De digitale speakers van Meridian vormen een ideale keuze bij het opbouwen van een Sooloos systeem. Een prijzig maar zeer begerenswaardig “one box” muzieksysteem. Een totaal andere set is de Meridian G95 dvd-receiver aangesloten op Oh by Tutondo speakers met de bijbehorende subwoofer.

 
(Foto © 2009 Jiri Büller)

Hebben de satellietspeakers van dit merk al een uitgesproken vormgeving, de subwoofer gaat nog een paar stappen verder. De fabrikant heeft de sub vermomt als een staande designlamp. Door de pijp vorm kan het laag zowel aan de onderzijde als aan de bovenzijde de ruimte in waardoor het volgens de fabrikant niet meer te lokaliseren is en naadloos aansluit bij de speakers. Design en kwaliteit gaan hier hand in hand. Om dit kracht bij te zetten speelt Dick van Geest live mee op sopraansax zodat goed te horen is dat deze combinatie wel degelijk in staat is “werkelijkheidsweergave” te realiseren. Een bijzonder geslaagde en gedurfde demonstratie!


(Foto © 2009 Jiri Büller)


EDITORS' CHOICE