ARTIKEL

Ritueel

Dieter van den Bergh | 22 mei 2008

Normaal gesproken ben ik overdag beroepsmatig muziek bezig in de studio, of ik loop door het huis met de gitaar en probeer te componeren. Elke avond tussen tien en twaalf heb ik mijn vaste luisteruurtjes. Een ritueel inmiddels. De relaxuurtjes. Ik leg een matrasje op de grond en ga precies op de goede plek tussen de speakers liggen. Ik begin meestal met wat ik die dag gedownload heb. Daarna muziek die ik al ken. Mijn nieuwe vriendin [de Amerikaanse metalgitariste Lori Linstruth], die ook mijn manager is, doet tegenwoordig ook mee. Als we luisteren, staat het volume vaak heel laag. Niet vanwege de buren, die heb ik niet, maar omdat het nog veel relaxter is.

Muzikantenoren

Ik luister wel naar progmetal, maar niet teveel. Dat staat te dicht bij me. Dan ga ik met muzikantenoren luisteren, en dat is niet ontspannen. Neem de nieuwe Dream Theater. Die moet ik wel luisteren, maar echt relaxed is dat niet; schiet ik meteen in de muzikantenrol. Het is, ook voor de nachtrust, beter om ’s avonds hele andere muziek te luisteren. Zo heb ik gisteren Sufjan Stevens gedraaid. Beetje banjo, beetje folk en country. Dat is heerlijk wegdromen.

Audiofiel

Ik durf mezelf gerust een audiofiel te noemen. Om optimaal van muziek te kunnen genieten heb ik de beste apparatuur. [zie favorietenlijstje] Het meeste daarvan heb ik gekocht bij Elgam in Breda. Een 5.1-set is ideaal vind ik. Je zit echt ín het geluid. Ook om mijn eigen producties goed af te kunnen luisteren, is een goede installatie noodzakelijk. Ik heb altijd platen gekocht om hun sound en productie. Ik kocht alles van Martin Birch, de technicus van Deep Purple en Iron Maiden. De beste sound? De nieuwe dvd van David Gilmour. Ongelooflijk. Daar kan mijn team niet aan tippen, ook al streven wij ook naar perfectie.

EDITORS' CHOICE