ARTIKEL

Geluidsfreak

Dieter van den Bergh | 22 mei 2008
Vanaf jongs af aan ben ik een enorme geluidsfreak. Ik begon met een simpele all-in-one-installatie, maar wel met een hele goede koptelefoon. Die klonk veel beter dan de speakers. Mijn eerste echte speakers waren van Wharfedale, dat was het helemaal toen. Ik kocht er een goede Pioneer-versterker en -draaitafel bij. Ik ging af op tests in de Consumentengids. Daar stonden volgens mij ook de goedkoopste dealeradressen bij. Ik had allerlei vakantiebaantjes, puur om platen en apparatuur te kunnen kopen. Ik werkte op de camping, waste in de hele straat auto’s. Alles ging op aan de muziek.

Platenzaak

Ik wilde alles kennen, maar vond heel weinig goed. Liep alle platenzaken van Den Haag af, en later in Breda, om te luisteren, maar kocht weinig. Liep ik de zaak uit, zag ik die zure gezichten van de verkopers. Heeft ‘ie weer uren zitten luisteren en niets gekocht. Maar toch kocht ik nog te veel crap. Dat kopen is nu helemaal voorbij. Misschien schaf ik één cd per maand aan.

Met internet heb je veel meer luxe om goed voor te proeven. Je hoeft geen bagger meer te kopen. Ik download veel en als ik het dan echt goed vind, schaf ik het aan bij Velvet in Breda. Als hij daar niet te krijgen is, bestel ik hem via internet. Ik krijg elke dag wel mailtjes van fans: ‘dit moet je eens beluisteren.’ Meestal vind ik het niks. Maar door zo’n tip heb ik laatst wel Arid ontdekt, uit België. Hun laatste plaat All Things Comes in Waves is echt briljant. Ben vooral erg gecharmeerd van die zanger. Ben ze daarna nog live gaan bekijken, en dat bleek zelfs nog beter. Voor Arid was Interpol mijn laatste ontdekking.


EDITORS' CHOICE