ARTIKEL

Kabels en accessoires

Opvallend ook de populariteit van dat all-in-one’s op dit moment. Primare had als nieuweling de CDI-10, die voorzien is van een Cd-speler, FM/DAB-tuner en Class-D versterking: tweemaal 75 watt aan 8 ohm. Naim was trots op de n-Vi, een combinatie van een Dvd-speler, 50 watt vijfkanaals versterker en een optionele FM/DAB-module. Linn toonde prominent de al even op de markt zijnde Classik Movie DI, NAD zijn L53 en L73, en T+A een hele armada aan geïntegreerde systemen. Er is blijkbaar grote vraag van klanten die iets goedklinkends willen hebben, maar tegelijkertijd eenvoudige bediening eisen en geen prijs stellen op dikke stapels apparatuur.


Primare CD-10


Naim v-Vi


Linn Classic Movie

Bij de accessoires was er ook het een en ander aan leuks. Zo toonde toebehorenfabrikant Lehmann een koptelefoon met DAC op USB-basis. Dit 900 euro kostende apparaatje biedt twee koptelefoonuitgangen, een volumegeregelde lijnuitgang op Cinch (die alleen in werking is als er geen tweede koptelefoon is aangesloten) en een analoge ingang. Digitale signalen komen binnen per USB (géén coaxiaal of Toslink), en alleen als er digitaal nul binnenkomt over USB treedt de analoge ingang in werking. Een ideale aanvulling op de PC, derhalve: u zult nooit een e-mail of IM-bericht missen, zelfs al luistert u op zo`n moment naar bijvoorbeeld uw FM-tuner.

De High End had de wereldprimeur voor de inmiddels gereedgekomen Ultra-lijn van Crystal Cable. Daarin zitten behalve luidspreker- en lijnkabels ook een stroomverbinding De luidsprekerkabels zijn leverbaar met banaan- of spade-stekkers; de lijnkabels kunnen gebalanceerd en ongebalanceerd worden uitgevoerd. De vertrouwde isolatie met Kapton en geleiding door een zilver/goudcombinatie, gecombineerd met grotere diameters, zouden weleens een sensatie kunnen worden in audioland. Ze speelden op de High End op een set uit McIntosh en Martin Logan, een set die meesterlijk klonk.
De vitrine van Crystal Cable


Demonstratie Martin Logan en McIntosh mbv Crystal Cable

Siltech`s Edwin van der Kleij toonde zijn nieuwste creatie: een stroomverdeler. Sterbekabeling van overgedimensioneerde omvang, een bouw uit lagen gefreesd aluminium en een afwerkingskwaliteit om bij te likkebaarden maken dit stroomblok tot het mooiste, meest solide aanvoelende dat we in deze categorie ooit hebben gezien.


Siltech stroomverdeler

Het was dit jaar goed toeven op de High End. We zijn bij herhaling enthousiast geworden voor wat we zagen en hoorden, en met name de enorme omvang van de beurs maakt dat het een bezoek van een lang weekend meer dan rechtvaartdigt. Als u zich volgend jaar vrij kunt maken rond Hemelvaart: ga vooral naar München toe!


B&W CM serie


De originele B&W Nautilus


Electrocompagniet


Lehman Black Cube


D-ILA van Faroudja


Linn Kisto controller


Oehlbach bekabeling


Piega vierde haar 20-jarig bestaan tijdens de High End


Revel


Mark Levinson op de stand van importeur Sun Audio


Wilson Audio Duette (let op het externe wisselfilter - achter de stand)


EDITORS' CHOICE