ARTIKEL

Transistoren

Had de nostalgische buis niet te klagen over het aantal innovatieve nieuwe producten dat erop gebaseerd is, de transistorversterker blijft dominant. De Messe bracht enkele primeurs. Indrukwekkend was bijvoorbeeld de nieuwe Masters serie van NAD. Deze highend nieuwelingen waren al te zien op onder meer de shows in Veldhoven, Brussel en Rotterdam, maar nu eindelijk ook te beluisteren. De Master geïntegreerde stereoversterker verraste de luisteraars met zijn hoge weergavekwaliteit. Heerlijk om te horen hoe deze versterker met een verkoopprijs van 3000 euro in staat bleek een set Dynaudio luidsprekers met een setprijs van meer dan tien mille zonder enige krimp aan te sturen. Daarbij klonk het geheel bijzonder natuurlijk, en was onzes inziens het bijzonder transparante hoog en de weergave van transiënten het vermelden waard.


NAD Master series geïntegreerde versterker

Creek toonde de EVO-lijn, die dezer dagen in massa beschikbaar komt. Deze serie bestaat uit een Cd-speler en een geïntegreerde versterker. Volgens directeur Michael Creek is de EVO lijn gebaseerd op `proven technology` uit eerdere ontwerpen, maar tegen een lagere prijs. Creeks nieuwe, kleine geïntegreerde versterker levert een vermogen van 2 x 85 watt en is optioneel uit te breiden met een phono voorversterker-module.


Creek Evo series

Europese primeur bij McIntosh was de MC2KW Monoblock Amplifier. Dit bijzondere systeem bestaat uit drie losse units waarvan twee gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de versterking van maar liefst 2000 Watt. De Output unit, de derde, niet versterkende kast in het geheel, controleert de twee andere versterkermodules en herbergt de in- en uitgangen.

Geen primeur, maar desondanks pas zeer recentelijk op de markt gekomen zijn de nieuwe Densen B110 en zijn grotere broer de B150. Het betreft geïntegreerde versterkers die zijn ontwikkeld als opvolger van de befaamde Densen Beat B100 versterker (die het bedrijf maar liefst tien jaar in het programma heeft gehad!). Gebleven is de hoge afwerkingskwaliteit en de SMD-techniek die de signaalwegen in de B110 en B150 zo kort mogelijk houden. Nieuw is de mogelijkheid om de versterkers aan te sluiten op een externe voeding, die geleverd wordt als optie. Tenslotte kunnen zowel de B110 als de B150 middels een insteekmodule het hart worden van een hoogwaardig multichannel systeem.

Primare gunde ons een kijkje onder de motorkap van een A32 tweekanaals eindversterker. Deze volledig gebalanceerde versterker is in staat om maar liefst 2 x 250 Watt bij 8 ohm te leveren. In het hart van de versterker is een indrukwekkende 1500 Watt ringkerntrafo aanwezig, omgeven door een legertje condensatoren. Op zijn minst de stroomverzorging zou geen probleem moeten zijn voor deze Zweedse bolide!


Primare A32

Een nieuwtje aan het Class-D front troffen we aan bij Rotel: dat bracht de primeur van de RB-1091 (mono) en RB-1092 (stereo) eindversterkers. De monoblokken zouden 1300 watt aan 4 ohm leveren, de 1092 de helft. Volgens opgave van B&W Duitsland`s product manager klinken deze digitale versterkers behalve zuiver en krachtig ook “saftig” en vloeiend. Prijzen liggen bij 2500 euro voor de stereovariant, of op het dubbele voor twee mono’s.


Rotel klasse-D versterker


EDITORS' CHOICE