ARTIKEL

Marantz - Yamaha


Gastauteur | 07 februari 2005

Marantz
Marantz maakt samen met Denon sinds 2004 deel uit van het D&M samenwerkingsverband. Voor beide bedrijven zal het, denk ik, een heel verstandige strategische beslissing blijken. Toch blijven de bedrijven hun eigen koers varen, zoals ook blijkt uit de nieuwe producten die men op de CES 2005 heeft geïntroduceerd.

De nieuwe AV-receiver, de Marantz SR-9600 ($ 3.499), is een logische doorontwikkeling van zijn voorganger. Deze stevige broeder heeft een eenvoudig strak uiterlijk, waarbij het befaamde voor Marantz zo typische Flyweel Gyro Touch afstemwiel, het meest in het oog springt. De binnenkant is propvol, waarbij de zeven stroomtegengekoppelde eindversterkers met hun voeding op basis van een forse ringkern-trafo de meeste ruimte innemen. Marantz garandeert overigens dat bij gelijktijdig gebruik van vijf kanalen er 70% van het vermogen bij stereogebruik ter beschikking staat. En dat doen niet veel AV-receivers hem na. De verdere technologie is van het beste dat de chipindustrie op dit moment kan leveren. De audioprocessing wordt verzorgd door 2x32-bits DSP chipsets, HDMI in- en output maken een verliesvrije transmissie van digitale beeldsignalen mogelijk. On board is eveneens een analoog beeldconversiesysteem, waardoor composietsignalen kunnen worden omgezet in een componentsignaal. Op audiogebied zien we het gebruik van een voor HDCD geschikt digitaal filter, waardoor muziek CD’s met die bijzondere muzikale kwaliteiten tot hun recht komen. Daar zorgen ook de audiophile DAC’s voor. De Marantz SR-9600 is natuurlijk voorzien van een calibratiesysteem met bijbehorende meetmicrofoon. Inregelen hoeft nu geen echt probleem meer te zijn, hoewel een handmatige afregeling toch nog echt de voorkeur verdient. Maar dat kunt u beter door een vakman laten doen. Dit calibratiesysteem heet overigens bij Marantz MRAC (Marantz Room Acoustic Calibration) en heeft nu als voorvoegsel advanced gekregen. Zo schrijdt de beschaving ook in dat opzicht voort. Naast de reeds op de markt zijnde Marantz DV-9500 is er de in veel strategischere prijsklasse zo rond de $ 1.000 een zeer volwaardige alleseter op de markt gekomen, de Marantz DV-7600.

CES 2005

De Marantz DV-7600 universele DVD-player, is een ideale totaaloplossing voor die muziekliefhebber die hoge eisen wil stellen aan beeld en geluid maar toch beperkingen aan zijn budget wil of moet stellen. De DV-7600 heeft veel features en kwaliteitsaspecten van zijn duurdere broer de DV-9500 ($ 2.000), waaronder een HDMI interface voor een directe digitale beeldverbinding. Eveneens aanwezig is een videoscaler die in staat is om signalen met 720 bij 1080 lijnen te genereren, inclusief 3:2 and 2:2 pulldown detectie. Voor een optimale beeldkwaliteit beschikt de DV-7600 over 216MHz/12-bit video D/A converters, echte 10-bit video processing en Marantz’s eigen HDAM (High Definition Amplifier Module) uitgang versterkers. Marantz zou Marantz niet zijn als ze vanuit hun verleden als toonaangevende audiofabrikant niet de meest hoogwaardige audioschakelingen zouden hebben toegepast in de DV-7600, zoals top of the bill 192 kHz/24-bit audio D/A converters en een volledig bass management voor DVD-Audio and SA-CD schijfjes. De DV-7600 biedt eveneens een ‘Pure Direct’ voorziening, voor audio-only weergave, zodat de hoogwaardige geluidskwaliteit niet verstoord wordt door de EMI interferentie van actieve videoschakelingen. Verder eet de DV-7600, naast SA-CD en alle DVD formaten letterlijk alles op schijfjesgebied, zoals MP3’s tot CD, CD-R, CD-RW,VCD 2.0,WMA en foto-CD.

CES 2005

Marantz doet al weer even in beeld. Op de CES introduceerde zij een nieuw 61 inch plasmascherm de PD6150D ($18.499), een 1366x768 high definition scherm met uitzonderlijk lichtsterkte en contrast. Ook de kleurweergave is van het beste dat op dit moment bereikt kan worden met plasmatechnologie. Op het gebied van grootbeeldprojectie is Marantz ook geen outsider meer. De nieuwe Marantz VP-12S4 DLP projector ($14.499) paart een hoogwaardige beeldkwaliteit, zowel in helderheid, contrast (4000x1) als kleurreproductie een maximum aan installatiegemak in een complexe setup.Voor de voortreffelijke beeldkwaliteit is een nieuwe Gennum 10-bit chipset verantwoordelijk. Voor realistische kleuren heeft de VP-12S4 Marantz’s eigen ORCA™ Color Correction Filter. Voor installatie in elke ruimte op elke afstand maakt de VP-12S4 gebruik van een nieuwe Minolta lens met een bijzondere brandpuntafstand en andere speciale eigenschappen — speciaal gebouwd voor Marantz om gebruik in speciale situaties mogelijk te maken. Deze projector maakt eveneens gebruik van de 10-bit beeldprocessorchip van Gennum Corporation. De andere faciliteiten zijn eveneens op een niveau dat je van een ‘state of the art’-projector mag verwachten.

Yamaha
Twee modellen selecteerden wij voor u uit het assortiment van Yamaha: de DVDS2500 en de DVD-C950. Beide DVD-spelers zijn zogenaamde universele: weergave van SA-CD en DVD-Audio en -Video. De S2500 heeft Faroudja’s DCDi progressive scan aan boord, i.Link aansluiting voor DVD-Audio, PCM en SA-CD en waarbij het video-gedeelte tijdens het luisteren uitgeschakeld kan worden om mogelijke storende interferenties te vermijden. Het videogedeelte ondersteunt HDMI. De C950 ondersteunt zowel PAL als NTSC en can beide formaten ook converteren en de beide (re-)writable DVD’s, plus en min.Verwachte leverbaarheid dit voorjaar.

EDITORS' CHOICE