ARTIKEL

Elac - Final - Focal - Mordaunt Short - Morel

Gastauteur | 07 februari 2005

Elac
Ook ELAC heeft in-wall modellen in het toch wel enorme assortiment luidsprekers. Twee IFA’s geleden bracht de Kielse fabrikant al heel gewaagd vlakke luidsprekers met echt artistiek schilderwerk – de kunstenares zat ‘live’ te werken – nu zijn de IW1230 en IW1030 geïntroduceerd. Het eerste model bevat units die voor de verwende audiofiel bedoeld zijn: de JETIII en componenten uit de ‘1200’-lijn. De IW1030 is eenvoudiger van opzet, met navenante prijs.

Final
Wederom in de prijzen gevallen: Final. Voor de tweede keer een ‘Innovations Award’ op de CES wil wel wat zeggen. Bij ‘normale’ elektrostaten wordt het audiosignaal op de zogenaamde ‘statoren’ gezet en beweegt het onder hoge spanning staande membraan. Bij de Final’s is dat omgekeerd. Voordelen zijn onder andere dat de impedantie niet onder de 4 ohm zakt – prettiger voor menig, ook kleinere, versterker – en er minder ingewikkelde en dure elektronica in de luidspreker zelf opgenomen hoeft te worden. Ook is er in de aansturing van midden en hoog een en ander gewijzigd. Nadere technische informatie volgt en wie nu al nieuwsgierig is naar de modellen zijn er: de ‘80i’ en ‘100i’ speciaal bedoeld voor bevestiging aan (muur-)beugels, de  `400i’, ‘600i’ en 1000i’ vloerstaande modellen, te combineren met een der vier centers en/of en der drie subwoofers. Het is een zeer ‘versatile’ gamma!

Focal -JMLab
Aan de familie Sib&Co is een telg toegevoegd: de iCub.Voor de iPod-users en liefhebbers van draadloze music-servers. Om het laag in goede banen te leiden zullen we maar zeggen. Met drie BASH® digitale versterkers kun je de iPod aansluiten en bijvoorbeeld twee Sib XL’en; dan heb je je stereo klaar. Je kunt natuurlijk ook een DVD-speler aansluiten en naar
beeld gaan kijken. In de Chorus-lijn is de ‘736 S’ aan het gamma toegevoegd. Een drie-weg van het bas-reflex-type met dubbele woofers, een 6,5” midrange en inverted aluminium/magnesium tweeter, gevoeligheid van 92dB en 8 ohm. Mooi om te zien.

Monster
Monster`s Noel Lee tijdens CES 2005Veel nieuws van het Monster-front. In de luistercabines op de begane grond van de South Hall lieten vader en zoon Lee horen en zien wat men in petto heeft: in een woord monstrueus. Men gáát voor luidsprekers, meubels, vlakke beeldschermen, versterkers, stroom-devices… en natuurlijk kabels. De eerste categorie omvat zes modellen waarmee maar liefst vierentwintig combinaties mee te maken zijn, alle THX gecertificeerd. Grondgedachte is “als luidsprekers niet mooi van uitelijk zijn, dan maakt Monster ze wel visueel acceptabel voor de kritische luisteraar”. Op het gebied van meubels valt te melden dat de Monster-bank goed zit en het uitzicht dat je geniet vanaf deze plaats mag er zijn: het M.Design ‘Eleganza Divano Action Couch’ heeft een 300 watt versterker in het frame waardoor filmbeleving aan de onderkant wordt ondersteund, en dat in tweeërlei opzicht. Kijk je naar het vlakke beeldscherm dan heeft Monster line-array’s gemaakt die langs de vier zijden, onzichtbaar en dus netjes weggewerkt het geluid aan het beeld koppelen. Het meubel om je apparatuur in op te bergen heeft deurtjes die de versterkers en dergelijke laten zien en bij 1800 draaien je mooie kunstvoorwerp(en). Het vlakke beeldscherm, in diverse beelddiagonalen verkrijgbaar, is een spiegel als het uitstaat. Een techniek die ook al enige jaren van Philips bekend is.

Mordaunt-Short
Mordaunt Short‘Performance’ is compleet. Het concept bestaande uit twee vloerstaande‘Performance 6’ modellen kan nu worden voltooid met de ‘5 centre’ en de ‘9 subwoofer’. Deze laatste heeft twee lange slag 10 inch drivers welke aangestuurd worden door een maar liefst 1000 watt versterker (type: IcePower). Meegeleverd wordt een test-CD en een SPL-meter (heel verstandig en nuttig!). De tweeter van de ‘5 centre’ heeft als bijzonder kenmerk de zogenaamde Aspirated Tweeter Technology; de verlengde metalen diffuser is vrij opgehangen in de behuizing.

Morel
In-wall, on-wall, alles is mogelijk. Morel heeft van het laatste type de ‘Vario’ uitgebracht. De naam zegt alles: in breedte aan te passen aan de breedte van het vlakke scherm. Je schuift de grille gewoon zover uit als je wilt. Ook nieuw is de sub die past bij de ‘Octave’. Het geheel ziet er nu een stuk fraaier uit, de WAF-factor (Women Acceptance Factor red.) is een stuk lager geworden en dat met behoud van top-klank!


EDITORS' CHOICE