ARTIKEL

Denon - Harman Kardon - InFocus - Kenwood

Gastauteur | 07 februari 2005

Denon
CES 2005Tussen de Denon AVR-5805 ($ 6.000), het vlaggenschip van het nu ongeveer complete pakket AV-receivers, en de succesvolle Denon AVR-3805 AV-receiver komt de Denon AVR-4806 het aanbod versterken om tegemoet te komen aan de wensen en verlangens van veeleisende eindgebruikers. Naast de zeven discrete versterkerkanalen zijn het vooral de onafhankelijke audio en  videoprocessing faciliteiten (voor het eerst HDMI en DVI-D switching op dit prijsniveau) die de nieuwe AVR-4806 zo interessant maken. Dat de AVR-4806 over een multisource/multizone faciliteit beschikt dat het maakt tot een thuistheatercentrum in één kast, verwondert al niemand meer. Maar wel heel nieuw is de unieke MultEQxt technologie van ‘Audyssey Laboratories’. Dit is niet zomaar een akoestisch aanpassingprogramma maar één van een nieuwe generatie waarbij de optimalisering van de luisterervaringen voor meerdere personen in het meerkanaal geluidsveld centraal komt te staan. Weg met papa’s stereostoel zogezegd.

CES 2005

Denon brengt ook een nieuw vlaggenschip uit in haar assortiment van universele DVD-spelers. De Denon DVD-5910 ($3.500) heeft alles in zich wat een topklasse speler op dit moment aan boord moet hebben. Naast het indrukwekkend mechanisch concept vinden we het neusje van de zalm op het gebied van digitale beeld en geluidsverwerking. Natuurlijk kan hij alle schijfjes aan en beschikt over alle mogelijke digitale in- en uitgangen. Tipje van de sluier: de beeldverwerking neemt een Realta/HQV chip van Silicon Optix voor zijn rekening, die in staat is 1 miljard  beeldbewerkingen per seconde te verwerken. Tot voor kort was dat alleen maar mogelijk met een scaler van zo’n $ 60.000. Ook de geluidsverwerking is in goede handen. De digitale audio processing met o.a. een superb basmanagement voor alle soorten digitale audiosignalen komt voor rekening van twee Analogue Devices Hammerhead SHARC processoren. DSD en PCM signalen worden vanzelfsprekend apart behandeld. Kortom we zijn heel benieuwd.

Harman Kardon
In de serie A/V-receivers van Harman Kardon komen de AVR 635, -435, -335 en - 235, alle 7.1 kanaalsreceivers, alsmede de AVR 135 als 6.1 op de markt. De modellen ‘635’ en ‘435’ hebben het EzSet/EQ aan boord, een feature dat aanpassingsmogelijkheden biedt voor de kamerakoestiek, een trend die wij meer zien bij de serieuze merken. Voorts komt Harman met de AVR 7300, een ‘ultimate-performance’ A/V receiver welke voorzien is van uitgebreide video- en digitaleprocessing. Zo heeft de ‘7300’ de DCDi® de-interlacing technologie van Faroudja, waarbij een fraaie 480p progressive beeldkwaliteit wordt gemaakt van 480i zodat een component verbinding naar het beeldscherm volstaat. Met 7x 110 watt, alle kanalen uitgestuurd en tal van hoogwaardige features voor de fijnproevers onder u. Verder werkt Harman in het kader van het meerkamergebeuren met het zogenaamde ‘ABUS’- systeem; een eigen ontwikkeling waarbij met gebruikmaking van versterkermodules in de andere kamers het signaal van de AV-receiver (alle A-BUS ready-modellen) kan worden gedistribueerd.

InFocus
Vorig jaar al gezien op de CES, maar dan nu productie-rijp en nog eens intern en extern verfraaid: de ‘ScreenPlay 61md10’. Een 61” DLPTM projectie televisie, 720p high definition resolutie (1280x720) van slechts 18cm diep met alle voordelen van dien. Daarnaast is er nog een kleinere versie, de ‘50md10’, met dezelfde kwaliteit. Een fraai alternatief voor liefhebbers van groot beeld.

Kenwood
Kenwood gaat verder op de ingeslagen weg van de zogenoemde ‘Slimline Netwerk Hifi’. Ook niet zo verwonderlijk als je ziet hoe er op de Amerikaanse markt wordt gewerkt aan de digitalisering van de woning. Alles wordt aan elkaar ‘geknoopt’, in elke kamer moet er muziek en beeld komen, kortom ‘het kan allemaal niet op’.

Kenwood DVF-N7080

Voor elektronica-fabrikanten een uitdaging om zich verder te gaan verdiepen in de wereld van de computer. Het zou ook eens tijd worden… waren vele ontwikkelingen in de consumenten-elektronica niet mogelijk geweest zonder de computer-industrie, nu gaat men deze voor velen ingewikkelde tak van sport binnnenhalen en incorporeren in nieuwe producten op de CE-markt. Maar dan graag zonder de romslomp van diezelfde computer welke door de muziek- en beeldliefhebber als zodanig wordt ‘ervaren’. Auteur en medereisgenoot naar de CES Nico de Vries berichtte hier al over in HVT van december 2004 met de test van de VRS-7100. Nu is er ook de VRS- 7200, met 6x100 PurePath Digital versterkers van TI en in april verkrijgbaar.


EDITORS' CHOICE