ARTIKEL

Verslag CES 2005

Gastauteur | 07 februari 2005

In samenwerking met HVT brengen wij u het verslag van de afgelopen CES in Las Vegas. HVT`s hoofdredacteur Theo Wubbolts bericht over de nieuwste ontwikkeling op het gebied van consumenten electronica zoals die tijdens de Consumer Electronics Show 2005 in Las Vegas aan het publiek werden getoond.

door Theo Wubbolts.


Koel, maar cool

Terwijl Nederland aan het begin van het nieuwe jaar te kampen had met te warm weer,was in het in het midden van de woestijn gelegen Las Vegas veel te koud. Zo koud zelfs dat er sneeuw is gevallen in de stad, een zeldzaamheid. Dat verschijnsel had geen invloed op de Consumer Electronics Show of CES, waar het er soms verhit aan toe ging. Er was een aantal ontwikkelingen te bespeuren dat als ‘cool’ kan worden omschreven; op andere gloednieuwe producten was eerder de term ‘heet van de naald’van toepassing.

CES 2005De CES is zoals altijd globaal onder te verdelen in twee delen. De hoofdmoot speelt zich af in het Las Vegas Convention Centre (LVCC) dat bestaat uit een drietal hallen (North, Central en South) waarbij South twee etages heeft. In de North hallen en de conferentieruimtes van het nabij gelegen Hilton vonden onder andere de presentaties van China en Korea plaats en bevonden zich ook de caraudiospecialisten. In Central was een groot aantal fabrikanten van computers en aanverwante zaken gehuisvest alsmede de meeste grote fabrikanten van consumentenelektronica. In de afdeling South spreiden de kleinere fabrikanten van consumentenelektronica en ‘de rest’ hun producten ten toon.

De tweede grote hap is ondergebracht in het drie kilometer verderop gesitueerde Alexis Park. Dit hotelcomplex geeft onderdak aan de high end audiotak van de tentoonstelling. De stands zijn hier ondergebracht in van hun meubilair ontdane hotelkamers, iets dat wij in Nederland kennen van de VAD-show. Ironisch genoeg ligt Alexis Park direct onder de aanvliegroute van McCarren International Airport. Dat geeft overigens wel een aardige referentie met betrekking tot de laagweergave van de verschillende systemen.

Gedrieën togen wij naar Las Vegas; het is alleen niet te doen om zoveel in zo’n korte tijd tot je te nemen. Op de dag voorafgaand aan de show vinden de meeste persconferenties plaats van de grote elektronicaconcerns. Wij bezochten een stuk of tien van deze bijeenkomsten en een paar technische sessies welke in een nabij gelegen conferentiecomplex werden belegd. Eenmaal teruggekeerd hielp auteur Bert Oling om de verzamelde persmappen om te zetten in leesbare tekst. Genoeg nu over de layout van de show, nu een verslag van trends en nieuwtjes.

CES 2005

Canton
Een combinatie van Duitse engineering en Italiaanse vormgeving; dit heet bij Canton ‘Vento’.Vier modellen: twee vloerstaande, een compacte en een center. De behuizing wordt laag voor laag, tot zes aan toe, onder hoge druk tot één geheel geperst. Een techniek die ook in de pianobouw wordt toegepast. Op deze manier ontstaat een klankdode kast. Ontwerper Frank Göbl: “de Vento-serie vertegenwoordigt evolutionair gezien de nieuwe loot aan de Canton luidspreker-stamboom…”. Aan de Karat Referentie lijn is de ‘2 DC Center’ toegevoegd.

Dynaudio
Niet zoveel nieuws van het Deense Dynaudio, nou ja, wel tot leverancier van monitoren bij de BBC verkozen! Bijzonder fraai waren in mijn ogen de in pianolak uitgevoerde ‘Confidence’s’. Ook is er een nieuwe subwoofer aan het assortiment toegevoegd, de SUB 250, waarin dezelfde woofer wordt toegepast als in de SUB 300, maar in een kleinere behuizing. Met een versterker van 230 watt voorwaar toch geen kleine jongen.


EDITORS' CHOICE