ARTIKEL

Final, Meridian, Krell, Mission

René van Es | 03 juni 2004

Ook van Nederlandse bodem is Final. Final overleefde een zware tijd en gooit nu hoge ogen met elektrostaten voor onder meer home cinema. Een demo met een Model 80 was helemaal op maat. De center blijf ik een schatje vinden en de front en rear speakers zijn zo onopvallend dat ze overal in huis een plekje kunnen krijgen. De set kost 1999 euro voor 5.1 en dat is scherp geprijsd voor elektrostaten. En zeer scherp voor de geboden geluidskwaliteit. Natuurlijk blijft Final actief met grotere systemen die meer gericht zijn op twee kanaal audiofielen. Op zijn minst charmant was de ondersteuning van het merk door een lieftallige marketing dame. Final zit in Duitsland bij Audio Reference. Net als Meridian. Van dat laatste merk waren de verkopers slechts aanwezig om de stoelen voor het publiek te bezetten en vooral geen aandacht te geven aan de bezoekers. Hoe mooi de Meridian`s er ook bij stonden, het ging aan velen voorbij. De G-Serie kreeg daardoor totaal geen aandacht. Verder voert Audio Reference Graaf, Sonus Faber, Krell, Velodyne en wat kleinere merken.

Final; Klik hier voor een vergrote afbeelding

Meridian; Klik hier voor een vergrote afbeelding

Krell was sterk aanwezig met een home cinema set die de geluidscabine deed schudden zonder krankzinnig hard te staan. Het ging wel heel erg laag en diep. Krell brengt naast de LAT weergevers nu ook de betaalbare resolution Series. Niet gehoord, wel gezien. In een andere cabine de Sonus Faber Stradivari Homage. Ook daar was er geen muziek en dus weten we nog steeds niet hoe dat klinkt. In een statische display de rest van de SF familie en dan valt het merk Usher dat boven staat toch wel heel erg door de mand. Die halen het superieure niveau van afwerking dat SF kenmerkt van geen kanten.

Krell; Klik hier voor een vergrote afbeelding

Sonus Faber; Klik hier voor een vergrote afbeelding

Graaf blijft een mooi merk. Ik weet nog hoe ik verliefd raakte op de phono trap die ik thuis had. Vorm en functie zijn één. En demo was er helaas niet. Tenslotte Bluenote draaitafels. Waarvan ook hier vergulde types te vinden waren voor de Duitse markt. Over draaitafels nog het volgende, ik ben aangesproken door Blue Pearl Audio die een Nederlandse distributeur zoekt. Hun J.E.M. Turntable is een meesterwerk en zeer beperkt beschikbaar. Wie het ultieme zoekt, kan het daar vinden. Norma Hylee Tech is vinden bij de Berlijnse leverancier PhonoPhono. Zij maken voor uw Thorens 124 of Garrard 301 een sokkel die erg fraai oogt. Met een heel slimme armbasis waar ook hun eigen 12” arm op past met bijbehorende MC-elementen. De arm kost 2580 euro, een compleet gereviseerde 124 of 301 excl. arm 3580 euro. Niet flauw voor zulke oude spelers.

Blue Pearl; Klik hier voor een vergrote afbeelding

Aan het eind van dit deel 1 wat andere begane grond exposanten. Trigon komt met hele leuke mono eindversterkers die de naam Dwarf meekregen. 1 x 100 watt aan 4 Ohm of 60 aan 8 Ohm. Schatjes die zo in een stereo of home cinema set naast de luidsprekers kunnen. Voor 690 euro per stuk een koopje. Later dit jaar hoopt de ontwerper eindelijk de geïntegreerde versterker af te hebben waar iedereen met smart op wacht. Trigon toont een prijslijst die ten opzichte van andere Duitse leveranciers nu eens niet lijkt op 1 mark = 1 euro. Sehr Preiswert.

Trigon Dwarf; Klik hier voor een vergrote afbeelding

Mission heeft een nieuwe lijn speakers die geënt is op de topserie, en door het leven gaat als Elegante. Ronde vormen, mooie afwerking. Het geluid? Onbekend er was geen demo. Er zijn in de Elegante serie twee vloerstaanders, drie monitors, drie centers, en drie subwoofers. De kleur is altijd antraciet.

Mission Elegante; Klik hier voor een vergrote afbeelding

Atoll uit Frankrijk komt met een 5.1 voorversterker/processor. Voor slechts 1600 euro bent u de eigenaar van een apparaat dat gebouwd is volgens de Atoll methode: waar voor het geld en degelijkheid voorop. In combinatie met moderne techniek en slimme schakelingen. Jammer dat dit Franse merk hier zo weinig aandacht krijgt. Optioneel is voor de processor een board verkrijgbaar dat de omzetting overneemt van de DVD speler voor DTS/Dolby-AC3/Dolby-Prologic. Met DSP Crystal en Burr Brown 24/96 chipsets.

Atoll; Klik hier voor een vergrote afbeelding

Audiaz is een mij onbekende luidspreker maker die veel Thiel units verwerkt. De ceramische conus en een bandtweeter zorgen voor opvallende afwezigheid van compressie en vervorming. Niet helemaal mijn geluid, maar zeker niet slecht.

Rel toonde de Stampede subwoofer. Helemaal via een remote in te stellen en opvallende prestatie. De relatief kleine woofers doen erg hun best om Rel weer helemaal boven aan de lijst te plaatsen. De Strata 5 is ook voorzien van alle gemakken die de Stampede kent. Het wordt tijd voor een nader onderzoek. Last but not least YG Acoustics. Deze jonge Israëlische luidspreker bouwer steunt op aluminium en titaniumaluminium voor de kasten. Een Hypex module stuurt de basunit aan, verder is het systeem passief. Kosten 30.000 euro. Er zijn twee systemen verkocht. Maar als hij de salespromotie moet hebben van zijn vrouw, dan komt het allemaal goed. Zij trok bezoekers haast de demoruimte in voor een luistertest. Ik moet zeggen, eigenlijk steengoed en de moeite waard. Het uiterlijk laat te wensen over, erg gericht op functie en niet op huiskamers, het geluid valt weinig aan af te dingen.

Wordt vervolgd.

 


EDITORS' CHOICE