ARTIKEL

High End Munchen `04 (1)

René van Es | 03 juni 2004

Hieronder leest u deel 1 van het High End Munchen 2004 verslag. Wilt u ook de andere delen lezen?
Voor High End Munchen 2004 deel 3, klik hier
Voor High End Munchen 2004 deel 2, klik hier

 

De High End show is in Duitsland voor het eerst in München gehouden en de organisatie kan terugzien op een succesvolle show die meer bezoekers en meer exposanten trok dan ooit. De bezoekers kregen een keur aan apparatuur voorgeschoteld die liep vanaf instapmodel receivers van Pioneer en Marantz tot het kostbaarste dat de Duitse audiomarkt weet te bieden.

De duizenden modellen tussen de uitersten probeerden elk op hun eigen manier het kopersvolk te verleiden tot aanschaf. Kleine startende fabrikanten die vol trots hun eerste systeem toonden wisselden af met oude rotten uit het vak die de tand des tijd hebben doorstaan en het zelfs aandurven vintage apparatuur aan te bieden. In een bonte stoet vergaapten de bezoekers zich. De nationaliteiten tekenden zich af aan de kleding. De maatkostuums voor Japanners, de korte leren broek voor de echte Beier. Bier en worst afgewisseld met wat culinairder eten. Wein, weniger Weib und viel Gesang. Alle ingrediënten voor een geslaagd evenement waar we u graag een beetje deelgenoot van maken.

Klik hier voor een vergrote afbeelding

We begonnen op de tweede verdieping. Met de gedachte dat als wij beneden kwamen, de andere bezoekers inmiddels naar boven verdwenen zouden zijn en het dan bovendien een sauna kon worden onder het vele glas. Hoe anders liep het toen we aan het eind van de eerste dag nog maar net begonnen waren aan de eerste verdieping omdat er zoveel te zien en te horen was. En die sauna is nooit gekomen. Het complex is voorzien van een perfecte luchtbehandeling installatie. Goed, bovenaan in de laatste kamer staat Polk luidsprekers. Samen met Oheocha. De futuristisch uitziende Oheocha modellen spelen niet, wel de Polk modellen die er stuk voor stuk beter uitzien dan ooit. Sinds de productie voor een groot deel verlegd is naar China heeft de LSi serie aan de buitenkant een upgrade ondergaan. Intern is niets veranderd. Het palet is uitgebreid met modellen voor Home Cinema. Gedemonstreerd werd veelal op Moon apparatuur.

Polk; Klik hier voor een vergrote afbeelding

 

Oheocha; Klik hier voor een vergrote afbeelding

Aan de overkant van de gang staat Agile. Agile is misschien beter bekend als Audio Agile. Echter de bedrijfsleiding vond dat nu men niet meer alleen met audio bezig is maar ook video een plaats krijgt, het woord “audio” maar beter uit de naam kon worden geschrapt. Agile brengt als primeur een 43 cm apparaat dat in zich heeft: een tv tuner, een radio tuner, een DVD recorder, een hard disk recorder, een CD server, een onder Windows XP draaiende PC en een voorversterker. Uiteraard geschikt voor 5.1. Een waarlijk universeel apparaat wat ik dolgraag zou willen bezitten ter vervanging van mijn receiver, DVD speler en videorecorder. Ideaal voor home cinema, perfect voor die momenten dat ik niet het uiterste verg van mijn audio set. Agile kent vijf lijnen oplopend in prijs en verdeelt in functionaliteit. Van stereo tot home cinema en van elektronica, via stroomverzorgingsprodukten tot luidsprekers. Degelijk en op elkaar afgestemd.

Agile; Klik hier voor een vergrote afbeelding

Agile; Klik hier voor een vergrote afbeelding

In het verlengde van Agile zit Digital-Logic dat ook een alles-in-één apparaat brengt. Nog kleiner dan Agile en met nog meer functies. Het Microspace entertainment center uit Zwitserland kan zo in de Playboy, zo sexy is het. Een rijtje eindversterkers deed wat afbreuk aan het uiterlijk van het kastje zelf, maar dat mag de pret niet drukken.

Digital-Logic; Klik hier voor een vergrote afbeelding

Piega luidsprekers doet zijn uiterste best om op Octave buizenversterkers te laten horen hoe subtiel de hoogweergave is van de tweeters en het gebruik van spots laat de aluminium kasten glanzen naar het publiek.

Piega; Klik hier voor een vergrote afbeelding

Octave; Klik hier voor een vergrote afbeelding

Avantgarde heeft het grootste systeem opgesteld dat zij leveren. Voor 78.000 euro krijgt u twee Trio satellietsystemen bestaande uit elk drie hoorns en bovendien een 6-tal basmodules. Wie de ruimte en het geld niet heeft kan ook Trio’s kopen met twee baskasten wat voor “slechts” 33.000 euro op de prijslijst staat. Meer op normaal niveau staat er de Duo, de Uno en de Solo. Allemaal hoornsystemen met actief laag. Het ultieme systeem weet keer op keer te boeien en trekt heel veel luisteraars. Na vier keer de ruimte te hebben bezocht en mee te mogen maken dat de prototype voorversterker de geest geeft, trek ik voor mijzelf de conclusie dat dit het beste geluid van de show is. Alsof je luistert naar het meest perfecte PA systeem ooit. Elke plaat of CD geeft een live ervaring die griezelig oprecht doet herinneren aan de beste concerten die ik heb bezocht.

Avant; Klik hier voor een vergrote afbeelding

Avant; Klik hier voor een vergrote afbeelding

Van een totaal andere orde is de opstelling in de kamer ernaast waar een Basis draaitafel wordt afgewisseld met een Ayre CD speler die samen een Hovland versterker voeden, waarachter Nelson Pass eindblokken via Transparent kabels Avalon Eidolon’s aan het werk zetten. Pikant detail, de demo is voor een groot deel in handen van een vrouw. Het geheel laat een ruime dynamiek horen waarin de reserves eindeloos zijn. Stillpoints onder alle apparatuur. Dit is de enige ruimte die last heeft van het airco geluid. Misschien wel omdat het niveau waarop gedraaid wordt niet overweldigend is maar zoals in een normale huiskamer. Aan de overkant van de gang Genesis luidsprekers. Het merk lijkt uit de vergetelheid herrezen. Ze stonden er slechts te staan en speelden niet. Ook in Nederland is Genesis terug via Callas Audio in Amsterdam. Wie weet gaat Callas ook nog eens BAT verkopen. De VK-300 geïntegreerde 2 x 150 watt transistor versterker van BAT ziet er wel erg aanlokkelijk uit. Nordost is niet langer alleen begeerlijk vanwege de kabels maar stort zich mede op de markt voor schone stroom. Ingekocht van Isotek is de technologie om power conditioners ter beschikking te stellen.

Ayre; Klik hier voor een vergrote afbeelding

Transparant; Klik hier voor een vergrote afbeelding

Avalon; Klik hier voor een vergrote afbeelding

 


EDITORS' CHOICE