Teac verrast vriend en vijand met de UX-1. Een SACD/DVD speler met VRDS mechanisme. De 15.000 euro kostende speler kan nog opgewaardeerd worden met een gescheiden klok die 10.000 euro kost. Toch vreemd dat Teac op zo twee verschillende paarden inzet. Veel verder dan goede mid-fi komen ze niet onder de Teac naam terwijl onder het Esoteric label de top van techniek zijn weg vindt. Overigens ook betreurt door de sales mensen van Teac die dolgraag een betaalbaar VRDS loopwerk zouden willen leveren aan alle bezitters van de VTRDS T-1 en hoger. Het SACD loopwerk lag in onderdelen in een vitrine en laat je watertanden. Wat is dat mooi gemaakt! De toegepaste dac’s zijn 24 bit Burr Brown types. Wie geen DVD speelt kan uit de voeten met de X-01 SACD/CD speler. Ook een VDRS en nog meer toegespitst op ultieme weergave van SACD.
De Duitse vertegenwoordiger van Focal/JMlab had de wereldprimeur met de op beryllium tweeter gebaseerde Electra modellen. De 907 BE kennen we al maar de 927 BE en 937 BE waren er nog niet eerder. De Electra BE maakt men in gelimiteerde oplagen ter gelegenheid van het jubileum van Focal. De prijzen vallen erg mee ten opzichte van de normale Electra modellen terwijl de tweeters vrijwel geheel overeenkomen met de Utopia BE lijn. Demo’s waren er met de Utopia Diva wat een volle zaal trok en met de Grand Utopia. Die was een tikje te ‘Grand” voor de ruimte met als gevolg teveel en heftig laag. De Nederlandse importeur deed dat destijds beter voor pers en genodigden en liet toen op Sugden Masterclass de echte potentie van het systeem horen. Niettemin zijn de Electra BE modellen begeerlijk en ik zou graag mijn eigen Electra 926 inruilen voor de iets slankere 927 BE. Alleen al vanwege de tweeter.
Opmerkzaam gemaakt door Henk Peters bezocht ik Behold. Behold is een high end merk van Ballmann Electronica. Behold doet alles in het digitale domein. Zoals de eigenaar opmerkte “ik haat signaal kabels die analoog signaal over lengtes moeten transporteren”. Behold maakt een eigen processor/voorversterker waar elk signaal bij binnenkomst wordt omgezet naar een 768 kHz/24 bit signaal en dan verder bewerkt wordt. De processor kan net zo makkelijk ingezet worden voor stereo als voor multikanaal omdat hij modulair is opgebouwd. De systeembus in de processor is nog veel sneller dan de onderlinge modules en zal geen beperking vormen. Besturing van het systeem kan volledig met een PDA/BlueTooth gebeuren. Opvallend de enorme 2 x 600 watt aan 4 Ohm eindversterker die inwendig werkt met 16 x 24 bit d/a converters om het digitaal aangeboden signaal om te zetten naar analoog voor het daadwerkelijk wordt versterkt. Let op: het is dus geen digitale eindversterker. Wie liever met de eigen eindversterkers blijft werken kan een losse d/a converter kopen. Tweede opvallende “Neuheit” een a/d converter die op de shell van een pick up arm is gemonteerd. Het signaal van het element (in dit geval Benz Micro Glider) wordt aan de kop van de arm omgezet in een digitaal signaal en loopt via de klok op de basis van de arm naar de Behold processor. Pas daar past men digitaal RIAA correctie toe. De meest vergaande implementatie van digitaal die ik ken. Men demonstreerde op Isophon speakers, helaas niet met de draaitafel maar met een CD loopwerk. Hier gaat u vast meer van horen. Gek genoeg is Behold nog het meest bekend in de USA tot nu toe.
Helemaal niet digitaal is Transrotor. Jochen Räke doet niet anders dan draaitafels bouwen maar vooral types ontwikkelen. Ik ben door het bos de bomen kwijtgeraakt. Voor de Duitse markt zijn veel types bovendien in goud leverbaar. Transrotor importeert in Duitsland Goldring, nu ook met draaitafels naast de elementen, en SME. Kortom een zaal vol platenspelers, van instap tot super high end. Ik denk dat importeur Monitor Audio Nederland allang niet meer weet welke types ontspruiten aan het brein van Räke.