ARTIKEL

Kef, Pioneer, Marantz, Onkyo, Siltech

René van Es | 03 juni 2004

Voorlopig sluit de rondgang op de bovenverdiepingen met Kef die het KIT100 instant DVD Theatre showde. Een compact systeem dat met NXT flat panel technologie werkt en op die manier 5.1 weergave kan bereiken met slechts twee compacte luidsprekers en een subwoofer. We gaan het naar ik hoop nader aan de tand voelen. Natuurlijk bij Kef veel ruimte voor alle luidsprekers die zijn maken.

Kef KIT100; Klik hier voor een vergrote afbeelding

Voor zover ik weet voor het eerst Pioneer op de show. Met plasma en met elektronica. Wie gillend gek wil worden moet eens de achterzijde van een grote Pioneer bekijken. Daar is het aantal aansluitingen niet eens meer te tellen. Arme dealer die het moet aansluiten. Pioneer als altijd met veel waar voor het geld. Zeker als het gaat om de DVD spelers, maar evenzeer tegenwoordig (al is het terug naar de roots) met luidsprekers. De drukte in de stand viel mee, kennelijk wenst het Duitse publiek toch te komen voor high end audio en minder warm te lopen voor home cinema op een iets lager niveau en plasma’s.

Pioneer; Klik hier voor een vergrote afbeelding

Pioneer; Klik hier voor een vergrote afbeelding

Wel druk bij Marantz waar in het duister twee primeurs stonden. Het gaat om een nieuwe top allesspeler en een top geïntegreerde gebalanceerde versterker. Niemand van Marantz wist er veel van en zelfs de type nummers bleven in het donker onbekend. Introductie dit najaar. Marantz heeft nu al beschikbaar een platenspeler (leek wel heel erg veel op een Clearaudio!) en een schitterende projector. De SA8400 stond er natuurlijk waar u binnenkort een recensie van kunt verwachten. Het programma van Marantz groeit gestaag door en lijkt een steeds hoger niveau te willen bereiken. Omdat Marantz ook Mordaunt Short doet gebruikte men de nieuwe top speaker als demo referentie. Eerder gezien op de IFA in Berlijn in de dealer area, nu getoond aan het grote publiek.

Marantz; Klik hier voor een vergrote afbeelding

Marantz en Mordaunt Short; Klik hier voor een vergrote afbeelding

Hokus Pokus bij FAST Audio. Onder de naam Acoustic System levert men ahorn houten blokjes met een soort kleine schaaltjes erop. De blokjes komen op diverse plaatsen aan de muur (tot maximaal 9 stuks) en zouden een resonantie corrigerende werking hebben en bovendien de functie van supertweeter overnemen. Wie instapt, kiest schaaltjes van en koper/zilver legering, wie de top prefereert neemt uiteraard platina schaaltjes. Werken ze? Geen idee. Er is inmiddels belangstelling getoond vanuit Nederland dus wie weet hangen ze straks in uw huis. Vooralsnog heb ik zo mijn twijfels, maar ik hoop ooit te horen dat die twijfels onterecht zijn.

We zwoegden op de vierde dag door op de begane grond met inmiddels behoorlijk zere voeten. Daar troffen we Klegg. Mini speakers die het niveau van speelgoed achter zich laten. En stuk film met 5.1 DTS geluid bewees dat ook mini speakers met een redelijk kleine subwoofer wel degelijk in staat zijn filmgeluid realistisch weer te geven voor nog net geen 1000 euro. Niet op het niveau Krell die de soundcabine deed schudden, wel goed genoeg voor veel huiskamers. Hoe muziek klinkt weten we niet, voor films een aanrader. En dat komt niet door de dame die Klegg gebruikt op zijn posters. Zij was er helaas niet.

Klegg; Klik hier voor een vergrote afbeelding

Onkyo wil kennelijk weer vaste grip in high end audio en cinema. Zij komen binnenkort met een DV-SP1000 DVD-Audio/SACD speler waarbij de voorzijde bezaaid zou kunnen zijn met alle licenties en technieken die beschikbaar komen. Hij speelt echt alles. Nog opvallender de C-1VL audiofiele CD speler die uitsluitend gericht is op de CD markt. Te combineren met de A-1VL digitale stereo versterker. De allesspeler komt mogelijk in september, de audiofiele spelers mogelijk in juli dit jaar.

Onkyo; Klik hier voor een vergrote afbeelding

Eichmann/Bullet toonde vol trots zijn banaan pluggen naast een groeiende hoeveelheid kabels en andere accessoires. De banaan pluggen voor high end verbindingen kosten 65 euro voor 4 stuks. In koper uitvoering, zilver kost wat meer. Op de begane grond en een verdieping hoger aandacht voor Siltech, Crystal Cable en Van den Hul. Siltech met een scart kabel, de nieuwe subwoofer kabel en Siltech haalde de Firewire kabel die ze al langer voeren uit de vergetelheid. Die zag ik onder meer tussen een set dCS converters en loopwerk in een high end opstelling met Wilson Audio luidsprekers. Siltech heeft een nieuwe distributeur in Duitsland die het merk verkiest boven het door hen eerder gevoerde Transparent. De importeur had twee demo ruimtes die van Siltech waren voorzien. Daarnaast doet dezelfde leverancier Crystal Cable al zet men die af in een ander segment met een ander verkoopteam. Crystal hield het niet alleen bij een statische display maar bekabelde de derde luisterruimte van Audio Components. Terwijl eigenaresse van het merk Gabi van der Kleij succesvol contacten wist te leggen met potentiële klanten die soms van ver buiten Europa kwamen. Bij Van den Hul troffen we Aalt Jouk zelf en Ruud Jonker. Zij toonden een nieuw netsnoer dat aanmerkelijk handelbaarder is dan Mainstream en luistert naar de naam Mainsserver. Twee nieuwe interconnects, The Name die voor 45 euro in de winkels ligt en “dropveters” moet vervangen in normale sets en The Jubilee die uitgekomen is vanwege het jubileum dat Van den Hul viert. Op de stand ook Van Medevoort waarvoor VdH de distributie doet. Al met al kunnen we vreselijk trots zijn op de wereldprestatie die onze Nederlandse kabelmerken (Siltech, Crystal Cable, Van den Hul) neerzetten. Misschien niet qua omvang (Monster is b.v. erg groot) maar wel qua superieure producten waarachter heel veel onderzoek en innovatie schuilgaat. Zou dat de reden zijn dat audio journalisten als Ruud Jonker (deels) en Henk Peters overgestapt zijn?

 


EDITORS' CHOICE