(Gesponsord artikel)HI-VISIT

Tuning en Akoestiek - vervolg

Bert Dekker | 26 oktober 2010

Nu worden twee discs van de kast gehaald. Ze worden op een door Ed zorgvuldig bepaalde plaats op de wand aangebracht achter de luidsprekers, links en rechts van de kast. Dit zorgt voor een verdere evolutie in dezelfde richting: de verbeteringen die dit oplevert hebben hetzelfde karakter, maar nog veel beter hoorbaar dan in de vorige situatie. Ed plaatst nu twee extra discs op de achterwand, maar dan een stuk hoger. Alweer is een verdere verbetering met hetzelfde karakter hoorbaar. Opmerkelijk is de laagweergave. De compressie van het laag lijkt nu vrijwel helemaal verdwenen te zijn, en dat met slechts vijf van deze discs. Zelfs op heel andere plekken in de woonkamer lijkt het alsof de overdadigheid in het laag is ‘verdwenen’. Koen zit sprakeloos te kijken en te luisteren in zijn stoel, en kijkt me enkele keren verbaasd en blij aan.

Het is heel vreemd, zelfs bijna absurd, om te ervaren dat zulke verbeteringen het resultaat zijn van vijf van deze kleine dingen, niet veel groter dan een knoop. In eerste instantie geloven de oren de ogen niet. Toch is het absoluut de moeite waard om deze perceptie los te laten en zelf te ervaren welke grote verbeteringen het gevolg hiervan zijn. Ook Koen, zelf muzikant en klanktherapeut, was erg onder de indruk wat die middag bij hem allemaal gebeurde. De room tuning discs zijn voor hem, maar ook voor mij, een absolute openbaring. Volgens hem komt er dus nog een vervolg.


Foto: Combak - Harmonix RFA-7800

Tot slot
Inmiddels zijn we een aantal leerzame uren verder. Het is tijd om mijn verslag af te ronden. Daluso - What’s in it for me ?!  Dat was het thema van deze Hi-Visit. Het is mij in ieder geval duidelijk dat een juiste aanpak, die een optimaal samenspel tussen de set en zijn directe omgeving tot stand brengt, leidt tot bijzondere muzikale ervaringen en een werkelijkheidsweergave.

What’s in it for me ?! Tja, waar moeten we het nu nog over hebben?! Met Daluso, ik zeg met Ed, liggen eindelijk de mogelijkheden binnen handbereik om je set dat te laten doen wat hij moet doen. Het is nu gewoon zaak om je te laten verrassen. Succes ermee!


EDITORS' CHOICE