(Gesponsord artikel)



Groots in “klein zijn”

Bert Dekker | 09 april 2009

De noisefloor van het systeem ligt onpeilbaar diep. Dit is duidelijk waarneembaar bij het beluisteren van het eerste muziekstuk. Het 2e pianoconcert van Chopin, uitgevoerd door K. Zimmerman, waar ik naar luister lijkt, net als in het echt, vanuit het niets te komen. Ik kan het bij vlagen complexe spel ragfijn en moeiteloos ontleden. Ik kan 32e en zelfs 64e noten zonder inspanning volgen. Crescendi en decrescendi zijn als vanzelfsprekend te volgen alsmede het gebruik van het sustainpedaal. Iedere kleine klanknuance wordt volledig ongekleurd weergegeven. Het is een prestatie van formaat als je je beseft dat een dergelijk `groot` systeem in staat is ook de fijnste kleinste elementen in de muziek op ware grootte, lees: zo klein en filigraan mogelijk, weer te geven. Als ik mijn ogen sluit waan ik mezelf achter de vleugel, mijn vingers willen het spel meespelen.

HiVisit Chattelin Audio Systems
Foto: Niek Brunninkhuis (PHOTO40)

We draaien ander werk. John Mayer live. Ik waan me nu ook werkelijk in de concerthal waar hij en zijn band het nummer “Gravity” spelen. Ik zit ergens vooraan, ongeveer op rij 10. De band staat voor mijn neus, de lead zanger voorop. Ja, het gaat stevig tekeer. Toch hoor ik, temidden van al het muzikaal geweld, wat hij ons écht duidelijk wilt maken. Zijn boodschap is te horen in de kleine nuances in zijn stem die je, als je er niet bewust naar luistert, misschien niet eens zou opmerken. Maar toch zijn ze dáár en het zijn juist die kleine details die het stuk de emotie geven. Ik krijg de smaak te pakken. Joni Mitchell, Miles Davis, wat we ook draaien, het klinkt allemaal levensecht. “Virtueel realisme” is een term die nu door mijn hoofd schiet.

HiVisit Chattelin Audio Systems
Foto: Niek Brunninkhuis (PHOTO40)

Omdat de tijd in Den Haag helaas beperkt is moeten we de indrukwekkende luistersessie beëindigen. Ik neem nog even de tijd verder rond te kijken in de zaak. Het wordt me duidelijk dat Peter nooit concessies aan de muziek zal doen, ongeacht welke prijsklasse men kiest. Of het nu een set is van een paar duizend Euro (waar je dus ook bij Chattelin voor terecht kunt) of voor een set van vele tienduizenden Euro’s, goed samengesteld zal een set die bij Chattelin is aangeschaft in staat zijn tot het weergeven van muzikaal realisme.


EDITORS' CHOICE