(Gesponsord artikel)



De kunst van het weglaten

Bert Dekker | 09 april 2009

Eenmaal binnen ervaar ik heel veel rust én overzicht. De aanwezige apparatuur heeft letterlijk de ruimte, gaat er eigenlijk helemaal in op. Peter kent de kunst van het weglaten: slechts functionele design artefacten zijn te vinden in de zaak. De aandacht moet hoe dan ook nooit afgeleid worden van de functie die de opgestelde apparatuur en sets hebben: het weergeven van muziek. Al datgene dat daarvan af zou kunnen leiden is weggelaten in de zaak.

HiVisit Chattelin Audio Systems
Foto: Niek Brunninkhuis (PHOTO40)

Peter blijkt een enthousiast verteller als hij het over “zijn” muziek heeft. En “zijn” muziek is zeker niet al datgene dat ik in zijn zaak aantref. “Zijn” muziek is datgene wat in belangrijke mate aan de basis staat van zijn zaak, zijn eigen band “Pink Project” die hij bijna 15 jaar geleden oprichtte. Ik vraag hem hoe het vele werk dat hij zal hebben met zijn toonaangevende zaak te combineren is met het actieve artiestenbestaan.

HiVisit Chattelin Audio Systems
Foto: Niek Brunninkhuis (PHOTO40)

Peter: ”Dankzij mijn jarenlange ervaring als (bas)gitarist en zanger en de vele optredens in de diverse zalen in het hele land heb ik een stevige basis gelegd onder hetgeen ik hier in mijn zaak in Den Haag wil realiseren. Perfecte muziekweergave kan je immers hetzelfde gevoel geven dat je ervaart wanneer je een live concert meemaakt of zelfs op het podium speelt. Iedere zaal klinkt telkens anders, ieder publiek is anders en zo je eigen stemming. Al die variabelen maken muziek zo boeiend om te spelen én naar te luisteren. Naarmate je langer luistert wordt je gehoor steeds beter. Je zult dan ervaren dat het juist die kleine details in het geheel zijn die de muziek zijn typische kracht en zeggenschap geven.

HiVisit Chattelin Audio Systems
Foto: Niek Brunninkhuis (PHOTO40)

Hoe dynamisch en explosief muziek ook kan zijn, muziek keert altijd weer terug naar stilte. En het is juist die stilte, de elementen in de muziek die je niet vanzelf en/of direct waarneemt in de “soundscape” die de muziek het eigen karakter geven. Dát is nu precies wat er wordt bedoeld als we het hebben over de ‘emotie in de muziek. Muziek, dat zijn de noten in een muziekstuk, maar emotie, dat is toch echt die stilte tússen de muzieknoten.


EDITORS' CHOICE