Nagaoka MP500

De MP-lijn van Moving Magnet aftasters heeft wereldwijd het respect van analoogliefhebbers verdiend, met name in Groot Brittaniƫ waar de Nagaoka aftasters vaak worden ingezet door de HiFi-pers. Alle Nagaoka MP (Moving Permalloy) elementen behoren tot de `Moving Iron` familie en ze hebben uitwisselbare naalden. In de body (recht boven de naalddrager) bevindt zich een relatief grote, stationaire Samarium-Cobalt magneet. Het cantilever is niet van een magneetje voorzien (zoals het geval is bij standaard MM elementen) maar van een legering met een zeer hoge magnetische geleiding. Dankzij deze constructie hebben de MP`s een lage tip-massa, een verbeterd dynamisch gedrag en een efficiƫnte generator.

De huidige generatie MP aftasters hebben een met Carbon Fibre versterkt motageblok en een extra krachtige samarium-cobalt magneet, aldus de fabrikant. De MP500 is het huidige vlaggenschip van Nagaoka en alhoewel de gehele MP-lijn volgens hetzelfde recept is vormgegeven, is dat te zien aan een aantal details. Zo wordt de naaldhouder verankerd door middel van een piepklein imbusboutje. Heel fraai (de Linn K18 had een vergelijkbare verankering). Daarnaast is de behuizing beter afgeschermd dankzij een `permalloy` schild en zijn de spoelen geselecteerd. Als gevolg van de toegenomen hoeveelheid metaal weegt de MP500 ook meer dan zijn familieleden; 8 gram, schoon aan de haak. De puur diamanten (nude shank) naaldtip heeft een zogeheten SuperFine lijncontact en bevindt zich aan het uiteinde van een boron cantilever. De aanbevolen naalddruk is circa 1.5 gram terwijl het frequentiebereik van 20 Hertz tot 25 kiloHertz loopt. De maximale uitgangsspanning is 3 milliVolt en 47 kiloOhm biedt een goed uitgangspunt als afsluiting (40 tot 50 kiloOhm is bruikbaar voor een MP).


Foto: Kilian Bakker

De MP500 heeft de meest nuchtere en compacte verpakking van dit trio maar deze opper-Nagaoka doet qua afwerking niet onder voor de andere twee (zie foto). Die no-nonsense benadering heeft wat en Nagaoka voert bij alle producten consequent dezelfde combinatie van accuratesse en minimalisme door.

MERK

EDITORS' CHOICE