Audio Technica OC9 MkIII

De OC9 is altijd een groefspeurneus geweest die op zeer impulsieve en transparante wijze te werk gaat. De constructie en topologie zijn door de jaren heen verfijnd, eerst in de mark II en nu in de Mark III versie. De Dual Coil generator is opgebouwd uit PCOCC draad (Pure Copper by Ohno Continuous Casting) waarmee de spoelen voor maximale kanaalscheiding en een minimaal verlies moeten zorgen. De OC9 MkIII is van een vergulde boron cantilever voorzien, met een MicroLineâ„¢ naaldtip. Deze tip is een zuivere `nude shank`, oftewel een massieve diamantstaaf, in dit geval met een zeer slank zijprofiel (voor verdere uitleg over naaldtip constructie; zie het achtergrondartiekel Track & Trace). Een zogeheten high flux samarium-cobalt magneet helpt bij het verkrijgen van een gezonde 400 microVolt maximale spanningsafgifte (bij 1 kiloHertz).

De OC9 III is een breedbandige aftaster met een frequentiebereik wat van 15 Hertz tot 50 kiloHertz loopt. De constructie uit aluminium en kunststof is opvallend solide en heeft een goed bruikbaar gewicht van 8 gram. Door die soliditeit en de impulsieve weergave was de oer-OC9 meteen geliefd bij Linn liefhebbers; met name de klassieke Linn Ittok toonarm vormt een vrijwel perfecte match met dit Audio Technica topmodel. Het feit dat de montageschroeven dankzij het aluminium chassis hard kunnen worden aangedraaid, heeft daar zeker aan bijgedragen want Linnies hielden in die tijd erg vast aan het praktisch fuseren van element en armkop (net als Rega). Een redelijk hoge compliantie en signaalafgifte maken de OC9 echter tamelijk breed inzetbaar; toonarmen van S.M.E., Jelco en Rega vormen goede aftastpartners.


Foto: Kilian Bakker

De verpakking van deze Audio Technica is van oudsher degelijk en zeer doordracht; het element is in de ruime en fraaie kunststof serre gevat in een soort acryl armkop die met een ingenieus klemmechanisme is verankerd (zie foto). De polypropyleen naaldkap bevindt zich in het handschoenenkastje van de doos, samen met de naaldborstel, schroeven en schoevendraaier. Oogt fraai, zo`n naakte OC9 maar het was veiliger geweest wanneer de kap af fabriek was bevestigd. Verder niets dan lof over de presentatie en afwerking.

MERK

EDITORS' CHOICE