Trio Jeepy

Audio Technica, Denon en Nagaoka; drie innoverende bedrijven met een lange historie. Denon bestaat dit jaar maar liefst een eeuw. Er is nog een overeenkomst tussen deze drie fabrikanten: ze maken al decennia onafgebroken hoogwaardige maar betaalbare pick-up elementen. Dit trio is ondanks de digitale revolutie trouw gebleven aan de langspeelplaat.

Daarnaast heeft Denon verschillende malen een belangrijke bijdrage geleverd aan de evolutie van digitale opname- en weergave-technologie. Ook Audio Technica en Nagaoka zijn veelzijdig; zo is AT -zoals het door kenners wordt aangeduid- minstens even geliefd om haar hoofdtelefoons, microfoons en accessoires zoals de helaas uit productie zijnde AT637 electronische naaldreiniger (AT; doe vinylisten een plezier en breng het weer in productie). Nagaoka staat vooral bekend als ontwikkelaar van handige accessoires (denk aan de No. 102 antistatische binnenhoes) terwijl het net als Audio Technica en Denon een overzichtelijk en uitgekiend pakket van groefaftasters aanbiedt. Dit Japanse merk is zeer ervaren in diamantbewerking en behalve naaldtippen voor de HiFi-industrie vervaardigen ze specialistische onderdelen zoals mini-magneten of tungsten meetpennen voor IC-testbanken.


Foto: Kilian Bakker

Momenteel is de kleindochter van de oprichter de contactpersoon van Tonar dat reeds een halve eeuw zaken doet met Nagaoka. Ook Tonar is een bedrijf met een lange historie waar men veel ervaring heeft op het gebied van pick-up elementen, naalden en de daarbij benodigde accessoires. Het juiste adres om drie Japanse klassiekers in verieuwde uitvoering te vinden. In samenspraak met collega-vinylist Bob Jansen werd gekozen voor twee moderne `high-tech` ontwerpen en een professionele klassieker in een nieuw, chique jasje; respectievelijk de Audio Technica OC-9 mark III, de vernieuwde Nagaoka MP-500 en de Denon DL103 SA.

MERK

EDITORS' CHOICE