Subtiel

Supertramp is natuurlijk lekker als je wilt denderen, meer subtiel mag het ook wel eens zijn. Vandaar dat de gouwe ouwe Juliette Gréco de V.Y.G.E.R. tijdelijk gaat bewonen. Weg geweld, weg schoolkinderen. Nu hoor je wel dat de set van een geheel andere orde is dan die in de huiskamer, maar dat neemt niet weg dat de intentie gelijk is. Gréco beschrijft met haar stem Parijs. Wat ze voor haar ogen ziet, weet ze haast filmisch tot leven te wekken. Kleine geluidjes die zo ongelooflijk goed de Franse sfeer opbouwen zijn er allemaal. De warmte in haar stem is er, de nuanceringen, toch zou het allemaal een stapje intiemer kunnen zijn, met nog meer gevoel, meer intens. Uit ervaring weet ik dat noch de versterker noch de monitors zover kunnen komen, ongeacht de bron.

Leema Acoustics Elements Phono

Dus laten we het de Elements Phono niet euvel duiden als ik niet spontaan verliefd raak op Juliette, maar haar in dit geval “slechts” bewonder als een Parisienne met een charme en elegantie die alleen Franse dames schijnen te hebben. Dat vermogen om de wereld te verkleinen tot het alleen nog maar gaat om haar en mij. Het moment dat het verkeer stilvalt, de terrasbezoekers als in een stomme film acteren, zelfs de vogels hun fluiten stoppen. Heel even zijn Juliette en ik samen, ze heeft me toch volledig in de ban, ik zuig haar woorden in mij op, zo hartstochtelijk zingt ze over de liefde. Opnieuw komt de Elements Phono met een waardige 8+ over de eindstreep. Naarmate ik meer wen aan deze plaat op de Elements Phono (immers een andere beleving vraagt een aanpassing van het brein) en meer tracks voorbij komen, stijgt de waardering en komen toch de vlinders in de buik. Hier kan ik in wegzinken.

Eén van de mooiste opnames op vinyl is ongetwijfeld van Jheena Lodwick. Haar Getting To Know You zal de hitlijsten niet bestormen en is evenmin erg vernieuwend. Het is wel een plaat die met heel veel zorg is opgenomen en waar kosten nog moeite zijn gespaard om alles perfect en harmonieus in de groeven te persen. De Leema laat me niet in de steek. Keer op keer zet ik alles harder dan normaal. Bij gebrek aan vervorming? Omdat het zo geluid zo schoon is? Vanwege het ontbreken van achtergrondruis? Het zal de combinatie van die dingen zijn. De Leema Elements phono is heel erg schoon en accuraat, maar tegelijkertijd nog steeds in staat emotie over te brengen. Alles in de muziek heeft mooi een eigen plek, nergens loopt de weergave dicht of versluieren instrumenten elkaar.

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  Elac Debut Reference DFR52
  Review
  lees meer »
 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »