Van Binnen

Als je de Elements Phono openmaakt, blijkt die gevuld te zijn met een printplaat die bijna net zo groot is als de buitenmaat van het kastje. Op de printplaat een paar herkenbare zaken als een Burr-Brown opamp, een enkele spanningregelaar en een paar heel gewone buffercondensatoren voor de voeding. Verder zijn de onderdelen zó klein, dat hun oorsprong door mij niet te achterhalen is. Alles is opgebouwd met Surface Mount techniek en bijna alleen maar SMD onderdelen. Uit de (schakelende?) voeding van Chinese makelij komt 24 Volt gelijkstroom. Het kan allemaal nauwelijks simpeler of kleiner.

Leema Acoustics Elements Phono

Bij de Elements geen impedantiekeuze: 47 kOhm met 100 pF voor Moving Magnet elementen, 90 Ohm voor Moving Coil elementen. In die laatste afsluiting zit een beperking. Niet ieder element vindt een waarde van 90 of 100 Ohm erg lekker. Mijn Phase Tech gelukkig wel. De versterkingsfactor is verstandig gekozen met 36 dB (63x) voor MM en 62 dB (1250x) voor MC. Het frequentiebereik is volgens Leema binnen ± 0,5 dB nauwkeurig volgens de RIAA curve van 20 Hz tot 20 kHz. Er is een uitschakelbaar rumblefilter ingebouwd dat -3 dB afvalt op 20 Hz. Het kastje meet 110 x 48 x 100 mm en weegt een ons. Leverbaar (zoals alle Leema’s) in zwart of zilver. Op de voorkant een enkele, felle, blauwe LED, op de achterkant de ingang, uitgang, twee schakelaars (rumble en MM/MC), de ingang voor de voeding en het enige onderdeel waar ik steeds ruzie mee had, de aardebevestiging voor de draaitafel. Wat een onhandig schroefje is dat!

Omdat de Leema Elements Phono thuishoort in een bepaalde prijsklasse en Leema voor de high end sector een heel ander soort phonoversterker in het pakket heeft, laat ik de Elements spelen aan een PrimaLuna PL2 versterker, voor mijn smaak voorzien van EL34 buizen. Daarachter een set Ruark Sabre III monitorluidsprekers op Target stands en voor het aanvullen van het laag een Dynaudio Sub 250 subwoofer. De draaitafel is voor deze opstelling exorbitant. Een V.Y.G.E.R. Baltic M met SME 312 arm en een Phase Tech P-3 Alexandrite low output MC element. Ik ben het met u eens, die draaitafel zou eerder passen bij de Reference Series Agena van Leema.

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  Elac Debut Reference DFR52
  Review
  lees meer »
 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »