REVIEWKrell

Kunsten

Onder de zware stalen motorkap van de Krell S-300i gaat heel wat elektronica schuil. Centraal aan de achterzijde vinden we de printplaat die alle besturing regelt. Links en rechts daarvan zijn de eigenlijke versterkers te vinden. In het midden een enorme ringkerntrafo. Tegen de frontplaat een print voor de display en regelaars. De besturing ziet er complex uit met alle SMT componenten en vele logische schakelingen. De versterkers zijn daarentegen veel conventioneler van opzet. Om met die laatste te beginnen: Krell heeft zijn vaste basisprincipes om een versterker samen te stellen. Zo wordt het signaal, aangeboden via de cinch-ingangen, direct omgezet tot een gebalanceerd signaal (zoals aangeboden aan de XLR-ingang) en blijft gebalanceerd tot aan de luidsprekerklemmen. Een Krell versterker werkt intern bovendien op veranderende stroom en niet zoals de meeste versterkers op veranderende spanning. Dat heeft de S-300i allemaal afgekeken van de veel grotere Krells.

Krell S-300i versterker

Natuurlijk kun je je afvragen of Krell daarmee de beste signaalverwerking kiest, maar het uiteindelijke resultaat liegt er in ieder geval niet om. Ondanks dat de S-300i geen echte klasse A versterker is, wordt hij wel warm en vraagt ruimte om de warmte af te geven. De S-300i heeft in totaal vijf door u zelf te benoemen ingangen. Drie daarvan zijn cinch-ingangen, er is één gebalanceerde ingang en een iPod-aansluiting. Voor de die laatste levert Krell een speciale kabel mee, zodat niet alleen het muzieksignaal maar ook andere gegevens door de versterker weergegeven kunnen worden. Behalve de luidsprekerklemmen is er een pre-out voor het aansluiten van een eindversterker of actieve subwoofer. Verder een 12 Volt trigger in/uit, een RS-232 poort en een RC-5 ingang. De ingangen worden geschakeld met solid state relais (in het Nederlands heten ze halfgeleider relais). De volumeregeling is volledig elektronisch en laat zich in 100 stappen opdraaien.

De stappen zijn heel prettig gekozen. Achtergrondgeluid zit zo tussen stap 10 en 25, lekker luisteren tussen 40 en 60 en hard pas daarboven. Uitgaande van een signaal aan de ingang tussen de 1 en 2 Volt. De elektronica in de Krell kent meer mogelijkheden. Zo is per ingang het signaal te trimmen, waarmee de diverse bronnen ongeveer gelijk kunnen worden afgesteld in volume. De balans tussen de kanalen is centraal en per ingang in te stellen. Maximaal één ingang kan als Home Theater input dienst doen (0 dB versterking). Dat alles wordt heel leesbaar en duidelijk weergegeven op de blauwe display. Die is op zijn beurt instelbaar qua helderheid, hij kan permanent uit of aan, of hij gaat 30 seconden na een commando uit. De menu’s zijn tevens bereikbaar via de (uiterlijk lelijke) volume regelaar op de versterker. Draaien en drukken. Zelfs zonder de uitermate complete en verzorgde handleiding is instellen een fluitje van een cent. De gekozen instellingen kunnen worden opgeslagen in een geheugen. Bent u de weg kwijt geraakt, dan is alles terug te zetten naar factory default. Uiteraard is alles ook met de Krell multifunctionele afstandbediening in te stellen vanuit de luie stoel.

Krell S-300i versterker

Tenslotte wat technische gegevens van de Krell S-300i op een rij: de signaal/ruis-verhouding is beter dan 90 dB, terwijl de totale versterking 32.5 dB bedraagt. De heel goed gekozen ingangsgevoeligheid ligt op 820 mV over 47 kOhm (gebalanceerd over 94 kOhm). De Krell is een powerhouse met zijn 750 VA transformator en vraagt in rust 20 Watt en maximaal maar liefst 1800 Watt. Hetgeen aangeeft, hoe de voeding van de Krell is overgedimensioneerd om pieken aan te kunnen. Een waarschuwing is op zijn plaats als u een netfilter gebruikt: het filter moet de Krell wel aankunnen en mag niet de beperkende factor worden. Het uitgangsvermogen is 150 Watt aan 8 Ohm en 300 Watt aan 4 Ohm, met een piekspanning van 138 Volt. Daarbij is de uitgangsimpedantie 0,15 Ohm, hetgeen resulteert in een dempingfactor van ruim 50, alleen geeft Krell niet aan bij welke frequentie dat opgaat. De afmetingen van de S-300i zijn fors, vooral in de diepte, reken op 44 x 44 x 10 cm. Zwaar is hij ook met een gewicht van 19,5 kilo zonder de verpakking.

MERK

EDITORS' CHOICE