Mijn dochter herinnerde mij onlangs fijntjes aan een uitspraak die ik deed in haar pubertijd. Het meiske wilde lang geleden persé een navelpiercing en vooral haar moeder was daar op tegen. Als ze mij kwam vragen om haar moeder over te halen, merkte ik steevast op: “Als ik een Krell versterker heb gekocht mag jij je piercing”.
De piercing was er heel wat eerder dan de Krell, daarbij is de S-300i die hier staat een recensie-exemplaar en nog steeds niet mijn eigendom. Inmiddels is de piercing (na de geboorten van twee kleinkinderen) al lang verdwenen. Ik wil hiermee aangeven hoe lang Krell ook voor mij al een magische naam heeft. Na vele versterkers is het er van gekomen. Ik luister naar een S-300i, de instapper van Krell, die mij waarlijk weet te bekoren met zijn soepele weergave en grip op de weergevers.
Luisteren
De Krell S-300i heeft heel wat aan boord dat de moeite waard is om te beschrijven, maar dat zijn zaken voor later. Eerst heb ik heel veel geluisterd op diverse sets, waarbij de S-300i telkens het middelpunt vormde.
Luidsprekers van Marten, Ruark en Focal aan de luidsprekerkabels. Subwoofers van Dynaudio en Velodyne aangesloten op de pre-out. Diverse bronnen die zowel analoog afspeelden als digitaal vastgelegde muziek reproduceerden. Bronnen met klinkende namen als Transrotor, Vyger, PrimaLuna, Tentlabs en DHTRob/Cyrus. Soms waren de kabels en interlinks heel betaalbaar, andere keren greep ik naar mijn duurste Crystal Cable interlinks. Telkens bleef de Krell fier overeind en legde zijn innemende karakter op aan de set. Zoals aan de Ruark monitorluidsprekers die in de kleine ruimte staan te spelen. Keer op keer krijg ik het bewijs dat een forse versterker, die zowel grip als kracht heeft, in combinatie met kleine luidsprekers een resultaat geeft waar menige vloerstaander niet tegenop kan. Door de kracht en de beheersing op het laag wordt de kleine woofer gedwongen precies datgene te doen wat de versterker eist. Starten en remmen als een formule 1 racewagen. Als de kleine luidspreker bovendien beschikt over een mooi middengebied en een aangenaam hoge tonen bereik, dan staat er een set te spelen die groter lijkt dan hij in werkelijkheid is.
Heel wat uren heeft de Krell S-300i de Ruark van muziek voorzien, hoogwaardig aangestuurd met een PrimaLuna PL8 cd-speler en/of een Vyger/SME/PhaseTech/ Xindak platenspelercombinatie. Keer op keer raakte ik aangenaam getroffen door de uitgebalanceerde weergave, waarbij het niet uitmaakt of de Krell ver openstond of de muziek slechts diende als aantrekkelijke achtergrond. Echter, hoe goed de Krell ook in staat is om een kleine monitor aan te sturen, hij heeft meer in zijn mars en mag dat meerdere malen bewijzen aan mijn Focals.