REVIEWSunfire

Luisteren naar de Sunfire CRM 2 deel 2

Dergelijke kwalitatieve eigenschappen nodigen natuurlijk uit tot een full-blown Home Theater beleving en al snel verdwijnt de ene na de andere DVD in de Marantz DVD-speler. Met de lichten uit en enkel het geprojecteerde beeld als blikvanger portretteert de surround opstelling met de Sunfire luidsprekers al snel een auditief landschap dat qua grootte precies bij het geprojecteerd beeld past. Niets zo vervelend wanneer de fysieke afmetingen op het scherm uit verhouding staan met het audio geweld dat door de luidsprekers ten gehore wordt gebracht. Brian de Palma’s Mission to Mars kent enkele momenten waarin het surroundveld haast fenomenaal is, een 360 graden holografisch geluidsveld dat enkel met een coherente surround opstelling te bewerkstelligen is. Maar ook de regio 1 Extended Edition van Lord of the Rings is een dergelijk werk waarin de muzikale score en het surroundveld elkaar op synergetisch niveau tot op ongekende hoogtepunten weet te werken.

De scènes welke zich afspelen in de mijnen van Mornia lijken op menig surround installatie wellicht niet al te spectaculair of uitzonderlijk maar wanneer alles in de apparatuur, opstelling, akoestiek en calibratie klopt dan wordt de huiselijke omgeving al snel verruild voor de ambiance en grootsheid welke de mijnen uitstralen. Met de Sunfire luidsprekerset werd deze grootsheid grotendeels gehaald, de ruimtelijke afbeelding werd in een 360 graden holografisch geluidsveld met verve gebracht maar op het gebied van ambiance bleef het enigszins achter. Pas wanneer de volledige surround opstelling uit nagenoeg fullrange weergevers bestaat, wordt ook dit laatste gedeelte van de ervaring ingevuld. Gezien de fysieke afmetingen van de Sunfire luidsprekers is het dan ook absoluut geen schande dat deze laatste procenten niet ingevuld werden, noch vormde dit gemis enige belemmering voor de Home Theater beleving welke de set weet neer te zetten.

De grote, ruimtelijke afbeelding maakt de XT-serie luidsprekers van Sunfire tot meer dan prima weergevers voor een degelijke Home Theater maar hierbij houdt het natuurlijk niet op. Qua afbeelding dienen de luidsprekers in staat te zijn om een richtingsgevoelige soundstage neer te zetten zonder direct aan ambiance of lokaliseerbaarheid in te boeten. Geen gemakkelijke opgave, maar de Sunfire luidsprekers weten door hun opzet in dit aspect prima te slagen. Door de zijdelingse afstraling van de woofertjes blijft de ambiance bewaart terwijl het smalbandig afstraalpatroon van de ribbon driver zorg draagt voor de tekening in de afbeelding. Ondanks dat de Sunfire luidsprekers niet zo scherp afbeelden als waartoe menig monitor luidspreker wel toe in staat is, bleven de richtingsgevoeligheid en plaatsing binnen het ruimtelijk veld meer dan voldoende gewaarborgd. Een gevoel van realisme in de soundstage is waar het uiteindelijk om draait en zelden heb ik dan ook boodschap aan een te scherpe tekening binnen het geluidsveld. Dit blijft uiteraard een subjectief gegeven en zo zullen er genoeg mensen te vinden zijn die de voorkeur geven voor een meer doortastende afbeelding dan de CRM-2 luidspreker kan bieden. 


EDITORS' CHOICE