REVIEWSunfire

Sunfire CRM 2 luidsprekers

Grote verassingen zijn vaak klein verpakt. Nu is klein een nogal ruim begrip maar iedereen die een wat meer volwassen luidspreker gewend is, zal de Sunfire CRM-2 uit de XT-serie zeker onder de noemer “kleine luidspreker” scharen. Laat u echter niet misleiden door puur de fysieke afmetingen van de luidsprekers want ook al lijken ze op het eerste gezicht op een typisch subwoofer-satelliet systeem, de prestaties liggen verre van dat.


De naam Bob Carver is al lang geen onbekende meer in de wereld van audio en Home Theater. Legendarische ontwerpen zoals de Phase Linear PL-700 of Carver M-400 versterkers hebben destijds de audiowereld op zijn kop gezet. Voor high-end begrippen relatief goedkope versterkers die de kwaliteiten van duurdere concurrenten evenaarden en vaak nog een pak meer vermogen boden ook. Na Phase Linear en Carver Corporation begon Bob Carver in 1994 met de opzet van zijn eigen bedrijf: Sunfire. Ondertussen is het bedrijf bij velen bekend om zijn True Subwoofers en de, eindeloos krachtige, eindversterkers met het gepatenteerde ‘tracking downconverter powersupply’. Een technologie waar al sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw - gedurende de Carver Corporation periode - aan gewerkt is.

Hoewel de naam Carver onlosmakelijk verbonden lijkt te zijn met versterkerontwerpen heeft Bob Carver in het verleden al eerder een stap richting luidsprekerontwerpen gewaagd. De Carver Amazing Loudspeaker is daar een voorbeeld van. Een ruim anderhalve meter lange fullrange ribbon luidspreker met in totaal vier 12” woofers. Gezien de materiaaltechnische eigenschappen van een ribbon luidspreker en de geschiedenis welke Bob Carver met dit type luidspreker heeft, is het niet verwonderlijk dat we deze technologie terug vinden in de nieuwe XT-serie van Sunfire. Een ribbon driver laat zich het makkelijkst omschrijven als een luidspreker waarbij het diafragma wordt gevormd door een tussen twee magneten gespannen metaalfolie. Wanneer we de 15 cm grote ribbon tweeter  - welke de bijna gehele baffle van de luidspreker beslaat -  van de CRM-2 luidspreker nader bekijken dan zien we direct dat er iets bijzonders aan de hand is. In plaats van een enkele metaalfolie is de, uit aluminium vervaardigde, metaalfilm meermaals gevouwen. Hiermee vormt de ribbon tweeter in principe een bijna 2 meter lange ribbon driver! Een hoge getrouwe weergave, het vermogen tot het leveren van veel dBspl en een lage vervorming van een 2 meter lange ribbon gehuisvest in de kleine behuizing van de CRM-2 luidspreker is geheel volgens Carver’s principe opzienbarend te noemen. De ribbon tweeter loopt van 40Khz naar beneden tot 1,5Khz alwaar de twee 4,5” long-throw woofertjes het overnemen om de CRM-2 luidspreker te voorzien van een extensie tot ongeveer 95Hz.


Op het gebied van subwoofers en laagweergave heeft Sunfire een grote reputatie: kleine, grote slag woofers gecombineerd met een hoge efficientie en een flink dynamisch vermogen. Al deze facetten komen ook terug bij de luidsprekers uit de XT-serie. Bij de CRM-2 luidspreker zijn de twee woofertjes aan weerszijde van de luidspreker geplaatst, en niet zonder reden. Waar de ribbon een voornamelijk naar voren en smalbandig afstraalkarakter kent, zijn het de twee woofers die door hun zijdelingse afstraling voor een grotere ambiance dienen te zorgen. Het bewust gebruiken van kamerinvloeden - vroege reflecties - zal bij menig audiofiel misschien de wenkbrauwen kunnen doen fronzen maar Sunfire heeft het optredend tijdsverschil, welke door deze reflecties ontstaan, doelbewust ingecalculeerd bij het ontwerp van de CRM-2 luidspreker.

De brede afstraling in het laag moet voor de akoestische, ruimtelijke informatie zorgen terwijl de ribbon luidspreker met zijn meer precieze afstraling de nauwkeurige afbeelding moet verzorgen. Voor de centerluidspreker uit de XT-reeks, de CRM-2C wordt een ander principe gehanteerd. Bij deze luidspreker zijn de twee woofertjes aan de voorzijde geplaatst met daar tussenin de ribbon driver zoals we deze ook terug vinden in de CRM-2 luidspreker. Een significant verschil, daar de front-firing woofertjes samen met de ribbon luidspreker zorgen voor een goede focus over het gehele frequentieband welke noodzakelijk is voor de taken die een centerluidspreker moet vervullen.


EDITORS' CHOICE