Ondanks het zeer bescheiden formaat zijn de luidsprekers uit de XT-serie behoorlijk aan de zware kant, iets wat duidt op een degelijke ‘build quality’. De afgeronde hoeken en hellende achterkant geven de CRM-2 luidsprekers een enorme kaststijfheid wat zich direct vertaalt in een zogehete dode kast. De bekende ‘knuckle’ test verraadt dit ook al bij vooral de CRM-2 luidspreker, de stijfheid van de behuizing is vergelijkbaar met veel grote en vooral dure systemen waarbij een totaal resonantievrije luidsprekerbehuizing beoogd was. De center luidspreker uit de XT-reeks is niet resonantievrij, door de vorm van de luidspreker zijn bij bepaalde frequenties op een hoger volume kastresonanties voelbaar aanwezig maar het is enkel de zeer oplettende luisteraar welke dit ook terug zal horen in het geluid.
De luidsprekers stralen een enorme luxe uit en al bij het uitpakken is direct duidelijk dat Sunfire de eigenaar dit luxueuze gevoel wil geven. Standaard worden handschoentjes meegeleverd waarmee de luidsprekers uit de verpakking gehaald kunnen worden. Dit minimaliseert de kans op vingervlekken op de, met 7 lagen, prachtig gepolijste laklaag van de luidsprekers. Het vertelt verder weinig over de daadwerkelijke prestaties van de luidspreker maar het geeft in ieder geval duidelijk aan dat Sunfire met de XT-serie niet zomaar een luidsprekersetje in de markt wil zetten!
De laagextensie van de luidsprekers zijn volgens specificatie beperkt tot 95Hz, tijdens de luistersessies was duidelijk waarneembaar dat het afvalpunt al een stuk hoger ligt, ik zou het F3 punt eerder op 115Hz schatten. De CRM-2 en CRM-2C luidsprekers zijn dan ook doelbewust ontworpen voor het gebruik van een ondersteunende subwoofer. Voor deze luistersessies werd deze rol ingevuld door de Sunfire True Subwoofer EQ, een compacte subwoofer geheel volgens de tradities waarmee Sunfire bekend is geworden. Twee lange slag 10” drivers en een 2.700 Watt versterker met een uitermate hoge efficiëntie in een vierkante doos die nauwelijks 30 cm meet. Zoals men het tegenwoordig steeds vaker ziet is ook deze subwoofer uitgerust met een EQ, oftewel de mogelijkheid tot het uitvoeren van akoestische correcties middels een 4-bands equalizer.
Het moge tegenwoordig geen geheim meer zijn dat de klankmatige eigenschappen van een subwoofer veelal onderhevig zijn aan de akoestische eigenschappen van de ruimte waarin de subwoofer gebruikt wordt. Een verkeerde plaatsing van zowel de subwoofer alsook de luisterplek en de laagrespons kan compleet verloren gaan of geheel buiten proporties treden. In geen van deze gevallen is de verstoorde weergave dan te wijten aan de kwalitatieve eigenschappen van de subwoofer maar geheel te verklaren door akoestische invloeden. Niet iedereen bevind zich echter in de gelukkige situatie om een subwoofer optimaal te plaatsen en de akoestiek te optimaliseren. In dergelijke gevallen kan een elektronische correctie soelaas bieden hoewel hiermee niet gezegd is dat de subwoofer dan ook direct willekeurig geplaatst kan worden.
De Sunfire True Subwoofer EQ heeft naast de 4 bands EQ tevens de gebruikelijke mogelijkheden zoals een low-pass filter, volume- en faseregelaar. Aansluitingen vinden we terug in de vorm van een line-level ingang, zowel ongebalanceerd als gebalanceerd, een line-level uitgang met high-pass filter en speaker-level inputs. Veelzijdig genoeg dus om in de meest denkbare situaties ingezet te kunnen worden. Net zoals bij de luidsprekers uit de XT-serie valt ook hier de hoge afwerkinggraad op. De kast, hoewel uiterst bescheiden van formaat, heeft een behoorlijk gewicht en voelt dood en resonantievrij aan. Volgens opgave is deze subwoofer tot behoorlijke prestaties in staat, een frequentierespons van 18Hz tot 100Hz met een output van meer dan 110dBspl in de regio 18 tot 80Hz waarbij de totale harmonische vervorming tot een minimum moet blijven. Serieuze maar bovenal veelbelovende cijfers.