REVIEWManger

Concurrenten en conclusie

Manger Audio p2: plaats in de markt

De (impliciete) claim dat de afwijkende techniek van Manger leidt tot een weergave die zich in positieve zin onderscheidt van de weergave van concurrerende producten, kan na enkele weken luisteren worden bevestigd. De Manger Sound Transducer is een bijzonder ding en is enig en uniek in zijn soort. Geen enkele andere fabrikant heeft een vergelijkbare driver.

Vanwege de unieke techniek van de Manger Sound Transducer is het lastig om concurrenten aan te wijzen voor een vergelijking. Dynamische luidsprekers in ongeveer hetzelfde prijssegment zijn eigenlijk geen goede vergelijking. De Manger p2 verslaat zijn dynamische concurrenten als het gaat om transparantie, ongekleurdheid en de lineaire en realistische weergave. Dat wil niet zeggen dat concurrerende dynamische luidsprekers slechter klinken want sommige luisteraars zullen een beetje kleuring of bijvoorbeeld een beetje aangezette lage tonen juist op prijs stellen.

De concurrenten van de Manger p2 moeten niet worden gezocht in het veld van dynamische luidsprekers maar eerder in het veld van elektrostatische of magnetostatische luidsprekers. In vergelijking met de kleinere modellen elektrostatische en magnetostatische luidsprekers heeft de Manger p2 een iets betere laagweergave. De Manger p2 is waarschijnlijk minder onderhoudsgevoelig vergeleken met een elektrostatische of magnetostatische weergever waarbij het gebruikte folie sterk de neiging heeft om met het verstrijken van de tijd slapper te worden c.q. te degraderen.

In welke geval moet een luisteraar de Manger p2 niet kopen? Wie op zoek is naar een lekker klinkende luidspreker of een luidspreker met ballen, moet de p2 links laten liggen. De p2 laat de muziek lekker klinken en klinkt niet van zichzelf. Hij heeft ook geen ballen. Wie op zoek is naar een luidspreker waarbij een bassdrum schopjes in de maag geeft, moet geen p2 kopen. De lage tonen van de p2 zijn zeer beheerst en strak, maar de p2 deelt geen schopjes uit zoals sommige dynamische luidsprekers plegen te doen. Op zoek naar een spannend klinkende luidspreker met karakter? De p2 brengt geen spanning of karakter. Het is de muziek die karakter moet bezitten en de luisteraar spanning zal geven.

In welk geval moet een luisteraar de Manger p2 wel kopen? Wie op zoek is naar een transparant en ongekleurd doorgeefluik voor zijn muziek, moet de Manger p2’s gaan beluisteren. Wie op zoek is naar een realistische weergave kan bijna geen miskoop doen met de Manger p2. Liefhebbers van elektrostatische luidsprekers of magnetostatische luidsprekers die genoeg hebben van de onderhoudsgevoeligheid van hun geliefde weergevers en op zoek zijn naar een alternatief, zouden wel eens heel gelukkig kunnen worden van een set Manger p2’s.

Manger Audio p2: conclusie

De breedbandige Manger Sound Transducer is een unieke driver die afwijkt van alle andere dynamische drivers. Manger onderscheidt zich hiermee van alle concurrenten die dynamische luidsprekers bouwen. De transparantie, ongekleurdheid, snelheid en de mate van realisme bij de weergave door de Manger p2’s zijn heel erg goed. De p2’s staan op de achtergrond en vragen geen aandacht voor zichzelf. Alle soorten muziek worden zonder morren geslikt en accuraat weergegeven. De Manger p2 weet heel knap het ongekleurde, transparante en realistische midden en hoog van een elektrostatische weergever te combineren met de laagweergave van een grote dynamische luidspreker.

Prijzen Manger Audio p2, per paar:

  • RAL en NCS zijdeglans:  12.800 euro
  • Fineer zijdeglans:  14.000 euro
  • RAL en NCS Ultra hoogglans:  14.600 euro

EDITORS' CHOICE