REVIEWManger

Review: Manger p2 - dynamische luidspreker met de transparante klank van een elektrostaat

SAMENVATTING

De breedbandige Manger Sound Transducer is een unieke driver die afwijkt van alle andere dynamische drivers. Manger onderscheidt zich hiermee van alle concurrenten die dynamische luidsprekers bouwen. De transparantie, ongekleurdheid, snelheid en de mate van realisme bij de weergave door de Manger p2’s zijn heel erg goed. De p2’s staan op de achtergrond en vragen geen aandacht voor zichzelf. Alle soorten muziek worden zonder morren geslikt en accuraat weergegeven. De Manger p2 weet heel knap het ongekleurde, transparante en realistische midden en hoog van een elektrostatische weergever te combineren met de laagweergave van een grote dynamische luidspreker.

PLUSPUNTEN

  • Transparante, luchtige, ongekleurde en realistische weergave
  • Geen waarneembare cross-over
  • Midden en hoogweergave vergelijkbaar met een elektrostaat
  • Strakke en realistische laagweergave
  • De luidspreker trekt geen aandacht en lijkt te verdwijnen

MINPUNTEN

  • Plaatsing vraagt even wat aandacht

De Duitse luidsprekerbouwer Manger Audio bouwt vloerstaanders en monitorluidsprekers. Manger bouwt tweeweg luidsprekers waarin de middentonen en hoge tonen worden weergegeven door een enkele driver genaamd Manger Sound Transducer. Technisch gezien is de Manger Sound Transducer een unieke driver, onvergelijkbaar met de producten van andere fabrikanten. In de testruimte staat een set van het vloerstaande model Manger p2. Wat is er nou zo uniek aan de luidsprekers van Manger Audio? Heeft de afwijkende techniek in de p2 een onderscheidend goede weergave tot gevolg? 

Manger Audio: luidsprekers ontwikkeld en gebouwd in Duitsland

Manger Audio is gevestigd in Mellrichstadt. Het bedrijf bouwt uitsluitend luidsprekers en doet dat nu ongeveer vijftig jaar. Het productieproces bestaat voor het overgrote gedeelte uit handwerk en wordt onder andere uitgevoerd met zelfontwikkelde gereedschappen en methoden. Ontwikkeling en productie vinden nog altijd plaats in Duitsland. Naar eigen zeggen is dit de beste waarborg voor een constante hoge kwaliteit.

De markt voor luidsprekers is een volle markt. In alle prijssegmenten wordt gestreden om de aandacht van de consument. Een luidsprekerfabrikant die techniek gebruikt die afwijkt van de techniek van concurrenten, kan daarmee de aandacht van consumenten naar zich toetrekken. Uiteraard is het gebruik van afwijkende techniek een middel en geen doel. Het is een middel om tot een afwijkend goede weergave te komen die zich in positieve zin onderscheidt van de weergave van concurrerende producten.

Manger Audio: Manger Sound Transducer ontwikkeld door Josef W. Manger

De luidsprekers van Manger Audio zijn in essentie dynamische luidsprekers. Het bedrijf heeft echter een driver ontwikkeld, genaamd Manger Sound Transducer die sterk afwijkt van alle andere drivers.

De geestelijke vader van de Manger Sound Transducer is Josef W. Manger. Ontevreden over alle luidsprekers die hij had gehoord, begon hij in 1968 met de ontwikkeling van de Manger Sound Transducer. Deze unieke driver is sinds de eerste ontwikkeling in 1968 verder verbeterd en verfijnd. Vanaf 1990 is de serieproductie van de Manger Sound Transducer begonnen. Vanaf 1991 zijn de Sound Transducers voorzien van sterkere neodymium magneten waardoor de gevoeligheid is verhoogd. Sindsdien is het ontwerp niet meer wezenlijk gewijzigd. Josef Manger is op 27 oktober 2016 overleden. Het bedrijf wordt geleid door zijn dochter Daniela Manger, die inmiddels meer dan 25 jaar in de onderneming werkt.

De Manger Sound Transducer is tot op heden nog steeds het hart van iedere luidspreker van Manger. Het huidige portfolio van het merk bestaat uit een drietal vloerstaande modellen (één actief en twee passieve modellen) en een tweetal monitormodellen (één actief en één passief). Al deze modellen zijn tweeweg systemen. Dan is er nog een model voor op de muur en een model voor in de muur. Deze laatste twee zijn single driver modellen die alleen een Manger Sound Transducer aan boord hebben.

Manger heeft dus geen drieweg modellen? Nee, die heeft het merk niet. Dat is ook niet nodig want de Manger Sound Transducer is in staat om frequenties tussen 80 Hz en 40 kHz weer te geven. Middentonen en hoge tonen komen uit dezelfde driver en op deze wijze wordt de perfecte puntbron benaderd. De lage tonen komen voor rekening van een conventionele woofer, die overigens niet helemaal conventioneel is. Een tweeweg systeem heeft bovendien slechts één cross-over frequentie. Drieweg of meerweg systemen hebben meer dan één cross-over frequentie, met alle technische uitdagingen van dien.

Het voorwerp van onderzoek is de vloerstaande Manger p2, het huidige vlaggenschip. De afmetingen zijn 1139 x 270 x 219 millimeter. Alle lijnen zijn evenwijdig en alle hoeken zijn recht. De verticale lijnen zijn afgerond. De hele kast heeft dezelfde kleur, afgezien van de drivers en de aluminium voet. De p2 heeft en modern en zakelijk voorkomen zonder opsmuk of versiering.

Een paartje p2’s kost 12.800 euro in een RAL of NCS zijdeglans afwerking. Een gefineerde zijdeglans of hoogglans afwerking is leverbaar voor een meerprijs. Voor dit soort bedragen mag een koper hoge verwachtingen bezitten en eisen stellen als het gaat om geluidskwaliteit, bouwkwaliteit en afwerking.

We gaan de Manger p2 uitgebreid beluisteren, maar eerst zoomen we nog even in op de techniek en dan met name op de unieke en onderscheidende techniek van de Manger Sound Transducer.


EDITORS' CHOICE