REVIEWDynaudio

Conclusie

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
Werner Ero | 23 augustus 2017 | Fotografie Fabrikant | Dynaudio

Een album wat al deze kwaliteiten prachtig voor het voetlicht brengt is de Blue-ray disc ‘Quiet Winter Night’ van Hoff Ensemble, uitgebracht op het fameuze Noorse 2L label. Opgenomen in de Sofienberg kerk in Oslo ontvouwt zich voor de luisteraar in zowel 5.1 als stereo, een prachtige verstilde en enorm sfeervolle muzikale reis met jazz en klassiek invloeden. Onderweg komen we een keur aan nationale en internationale ras muzikanten tegen en niet voor niets heeft deze productie een grammy award voor Best surround sound album gekregen.

Hier klopt gewoon alles en zijn naast die prachtige enorm ‘ademende’ klank, vooral ook de composities regelmatig van adembenemende schoonheid. Wanneer ik start met het nummer Blågutten waarop ster trompetist Mathias Eick (ECM) de solopartij speelt, is het al meteen volop kippenvel. De zeer ruimtelijk opgenomen drums (in meerkanaals achter de luisteraar geplaatst!) van Rune Arnesen bepalen het diepe, lome ritme. Bandleider Jan Gunnar vult de pianoakkoorden in, terwijl Børge Petersen-Øverleir en Arild Andersen respectievelijk (electrische) gitaar en contrabas voor hun rekening nemen.

Op de Contour 20’s wordt dit alles aanzienlijk meer op een geloofwaardige (grote) schaal weergegeven dan bij de meeste andere concurrerende merken en modellen. Doordat nu ook de kwaliteit van de gebruikte elektronica veel hoger is dan in de eerste ronde, liggen de grenzen van deze groots presterende monitor nog duidelijk verder weg en zitten ze zelfs regelmatig ‘gevaarlijk’ dicht in het territorium van weergevers in nog hogere prijsklassen te vissen! Hoe groot de stap die deze nieuwe Contour weergevers daadwerkelijk hebben gezet werkelijk is, komt vooral aan het licht als ik vervolgens allerlei muzieksoort en albums door elkaar heen begin te draaien.

Van de Nederlandse zangeres Wende Snijders met haar bezielende live album Chante!, tot pianist en bandleider Dick Hyman met Swing is here op Reference Recordings, Malia en Boris Blank met Convergence en Candido The Master op het Chesky label. Echte muzikale voorkeuren kennen deze weergevers gewoonweg niet en alles wordt op zachte maar wel informatieve wijze heel muzikaal, krachtig en rijk voor het voetlicht gebracht. Is dan alles super en hoera? Nee, dat ook weer niet want deze Contour 20’s behoren niet tot de meest opengetrokken, strakst omlijnde, meest transparante en best 3D gelaagde weergevers die er zijn.

Ook binnen hun eigen prijsklasse zijn er uitdagers te vinden die in bovengenoemde criteria nog wat verder gaan of dit nadrukkelijker presenteren. Maar mogelijk zoekt u dat helemaal niet en wilt u enkel vol overgave van uw lievelingsmuziek genieten. Zoekt u daarbij een presentatie zonder audiofiele opsmuk die u in bepaalde gevallen zelfs van de muzikale boodschap af kan leiden en zeker niet onbelangrijk, zoekt u een zeer hoogwaardige weergever waarbij naast normale en zeer goed opgenomen producties, tegelijkertijd ook minder goed opgenomen software nog steeds muzikaal bevredigend tot zijn recht komt!

Dynaudio Contour 20 - Conclusie

Met de introductie van de nieuwe Contour serie heeft Dynaudio echt zijn nek uitgestoken. Want naast de behoorlijk aangescherpte en gewijzigde vormgeving, is ook de weergave anders en objectief gezien beter dan ooit geworden. De Contour 20 vervuld binnen dit uit vier modellen bestaand gezelschap nog een heel bijzondere rol. Namelijk die van Zwitsers zakmes! Zelden heb ik namelijk een monitorweergever in huis gehad die zo veelzijdig inzetbaar is als deze nieuweling. Ja, hij is best groot en vraagt bovendien om een goede, krachtige en open klinkende versterker. Maar voldoe je daaraan dan heb je werkelijk een muzikale kameleon in huis gehaald. Niet alleen is het model namelijk in staat om werkelijk iedere muziek- of spraakcontent bovengemiddeld goed weer te geven, maar de Contour 20 schuwt ook een luid afgespeelde filmscene met veel impact of een huiselijk feestje in het geheel niet. Daarbij is de tonale afstemming neutraal met misschien een lichte neiging naar donker, vol en rijk (hoewel dat met goed gekozen elektronica goed kan worden gestuurd) en behoort de afwerking, materiaalkeuze en keuze qua afwerkingsvariant zelfs tot het beste binnen zijn prijsklasse. Een homerun dus voor het Deense Dynaudio en een nieuwe serie die de legendarische Contour naam absoluut waardig is.

MERK

EDITORS' CHOICE