REVIEWDynaudio

Pagina 3

Werner Ero | 23 augustus 2017 | Fotografie Fabrikant | Dynaudio

Van Dynaudio Benelux verkoopmedewerker Marc Brekelmans krijg ik de gelegenheid om op het ruime en lichte Bredase hoofdkwartier, één van de zes afwerkingsvarianten te kiezen. Geen gemakkelijke keuze en wanneer ik ze allemaal zo op een rij zie staan. Want hoewel aan de ene kant van de rij het hypermoderne en bijzonder stijlvol gepolitoerd hoogglans grijze eik  paar in positieve zin mijn aandacht trekt, lonken aan de andere kant twee in fraai warm satijn walnoot uitgevoerde exemplaren.

Beiden zijn op zich net zo mooi maar stralen wel ieder een heel ander soort ‘waarde uit. Uiteindelijk keer ik vanwege de warme en omarmende uitstraling met de walnoot uitvoering huiswaarts, maar dat is verder ook voor iedereen persoonlijk. Hoewel ik thuis door mijn werk uit meerdere standaards kan kiezen, besluit ik dat de test voor u als consument de grootste waarde heeft wanneer ik van de eigen bijbehorende Dynaudio Stand 6 gebruikmaak. Eenmaal in de luisterruimte aangekomen is het een fluitje van een cent om de beide monitorweergevers met hun twee bouten ieder, stevig (maar niet te) aan de standaards vast te schroeven.

Hierbij vallen mij eigenlijk twee zaken meteen op. Als eerste is dat het totaalgeheel een buitengewoon verzorgde en op typisch Scandinavische wijze gedistingeerde kwaliteitsindruk zonder valse opsmuk uitstraalt. Maar ook valt op dat Stand 6 vooral in de breedte eigenlijk net wat te smal tegenover de bovengemiddeld forse Contour 20 aandoet. Jammer dat het ontwerpteam niet ook de moeite heeft genomen om een geheel eigen en vooral beter bijpassende stand voor dit model te ontwerpen. Voor het voorbereidend luisteren plaats ik het paar Contour 20 als eerste in onze 32 m2 grote woonkamer. Daar kunnen ze rustig acclimatiseren waarbij ze nog verder worden los gespeeld en aangestuurd door een modale Naim Nait 5i met Naim CD5 en nog enkele andere AV bronnen.

Dynaudio Contour 20 - Luisteren

Hoewel het al meteen vanaf het eerste moment duidelijk is dat deze al weer wat oudere Naim componenten net wat te rond klinken en wat te ‘goedkoop’ zijn om deze Contour 20 optimaal aan te sturen, gaat het systeem toch al meteen met verve van start. Want of we nu het TV of filmgeluid laten versterken of muziekconserven op het programma staan, deze nieuwe Dynaudio’s blijken met behoud van rust en overzicht, enorm uit te kunnen halen. ‘Goh, het lijkt wel of we ineens een subwoofer erbij hebben gezet’ is een eerste reactie van mijn vrouw.

Terwijl ook onze twee zoons glunderend op de bank zichtbaar zitten te genieten van het aanmerkelijk vollere en krachtiger geluid. De afstand tot de achterwand is in onze huiskamer 45 cm en tot de zijwanden 60 cm en dat heeft ondanks de baspoort aan de achterzijde en het genereuze maar wel heel mooi gedefinieerde laag, geen enkel probleem of acces. Bij zachter spelen blijkt in deze situatie het middengebied ietsje onderbelicht te zijn, waar de spraakverstaanbaarheid bij dialogen soms wat onder kan leiden.

Maar bij wat luider spelen is ook daar niets meer van te bespeuren. Alles in evenwicht en perfect in balans. Waar Dynaudio al sinds jaar en dag om bekend staat, is een vooral in de breedte opvallend ver buiten de weergevers uitstrekkend stereobeeld. En hoewel juist deze nieuwe Contour 20 nu ook verder in de diepte gaat, is ook dat breedte aspect nog steeds heel fraai en opvallend. Vooral mensen met wat minder ruimte zullen bij een goede aansturing dus nog steeds kunnen genieten van een heel mooi groots stereobeeld. Een weergave die zich niets aantrekt of u nu een muziek- of filmliefhebber bent en waarbij zelfs een subwoofer niet (meer) nodig is!

Dynaudio Contour 20 - Nog meer luisteren   

Maar door gezonde nieuwsgierigheid en vooral vanwege de bovengemiddeld hoge kwaliteiten van het ontwerp, besluit ik te onderzoeken wat er gebeurd als ik de aansturende kwaliteiten nog verder verhoog. Om hier achter te komen verhuizen de weergevers na een lange evaluatieperiode in de huiskamer, tenslotte weer terug naar de volledig geoptimaliseerde luisterruimte. Hier staat op dat moment een waar arsenaal aan componenten die net hun test achter de rug hebben, of juist nog voor komende nieuwe testen zullen worden gebruikt opgesteld. Ik noem maar even in willekeurige volgorde Exogal Comet en Ion, North Star Design Integrated Amp, Mirror Image Aemulus voor- met Sapphire (buizen) eindversterker, Hegel Rost en Mohican CD speler en tenslotte ook mijn ultra high end referentie Zanden 6000 (buizen) geïntegreerde versterker en de prestigieuze Mark Levinson 526 voor en 534 eindversterker.

Overkill? Misschien, maar het biedt wel een prachtig venster op waar deze Contour 20’s uiteindelijk toe in staat zijn. Het allereerste wat bij deze (veel) hogere prijsklasse waarneembaar is, blijkt het nog veel beter gelaagde en meer precies gedefinieerde stereobeeld te zijn. Hoewel het nog niet de nauwkeurigheid van ‘echte’ en nog prijzigere high-end weergevers haalt, is het zeker wel knap hoezeer Dynaudio de kwaliteiten binnen deze prijsklasse weer verder heeft weten te verbeteren. Dus aspecten als expressie, homogeniteit, definitie, transparantie en vooral de dynamische impact, worden allemaal met een indrukwekkend gemak weergegeven. Een presentatie die je veel eerder bij een mooie vloerstander zou verwachten dan bij een uit de kluiten gewassen monitor! 

MERK

EDITORS' CHOICE