MERK
Over Dynaudio

Dynaudio Jupiter: de ultramoderne meetfaciliteit in het hart van Dynaudio Labs, het omvangrijke State-of-the-Art onderzoeks- en ontwikkelingsgebouw op het hoofdkantoor in Denemarken.

Het is een kolossale 13 x 13 x 13 meter metende impuls/respons-kamer en zijn enige taak is het meten van onze luidsprekers. De meet-robot en de ruimte waarin hij leeft zijn twee onmisbare onderdelen in onze eindeloze zoektocht naar mogelijkheden om onze kennis naar nieuwe hoogtes te tillen.

Het eerste wat je, haast ongewild, doet als je Jupiter binnenloopt is omhoogkijken. Dat komt omdat er boven je een enorme, bewegende robot-arm hangt. Met zijn 31 precisie meetmicrofoons – geplaats in een boog met een diameter van 7 meter – kan hij in één keer 31 metingen verrichten, waardoor er een sferisch sonisch model ontstaat van hoe een luidspreker zich gedraagt ??als we er een signaal doorheen sturen. Wat vroeger drie volle dagen duurde, krijgt onze robot nu in 28 minuten voor elkaar.

Maar het gaat niet alleen om tijdsbesparing... zoals een technicus het verwoordde: "Het gaat er niet om dat het in plaats van zes maanden nu één maand duurt, het gaat erom dat het onmogelijke nu mogelijk wordt."

We hebben enorm veel tijd besteed aan het meten van de Confidence en Evoke prototypen in Jupiter - van individuele drivers tot complete luidsprekers, crossovers en alles daartussenin. Met behulp van de robot, de speciale analysetools die we hebben gemaakt en – natuurlijk – de ongelooflijk knappe koppen die overal bij Dynaudio Labs rondlopen, hebben we echt enorme sprongen kunnen maken bij het ontwikkelen van nóg betere luidsprekers.

FOTO'S