REVIEWExogal

Conclusie

Werner Ero | 16 augustus 2017 | Fotografie Fabrikant | Exogal

Het is eerlijk om te zeggen dat ik mijn evaluatie van de Ion tijdens de testperiode eigenlijk zover mogelijk naar achteren heb geschoven. Een goede DAC kan immers in een heel klein kastje worden gebouwd, maar een miniatuur eindversterker en dan ook nog klasse D zijn doorgaans voor mij nu niet bepaald de ideale ingrediënten om echt nieuwsgierig naar de gehoormatige prestaties te worden. Toch ontkom ik er niet aan om uiteindelijk ook de Ion met de korte bijgeleverde huiseigen Exogal verbinding met de Comet te verbinden. Net als zijn broer is ook de Ion weer voorzien van een losse standaard bijgeleverde externe voeding.

Exogal Comet DAC: afwerkingsgraad

Alleen gaat het dit keer niet om een standaard stekkervoeding, maar om een aanzienlijk groter op de vloer liggend exemplaar. Nog niet zo groot als een SBooster, maar wel weer groter dan de Plus versie van de Comet. Al snel blijkt dat deze PowerDAC expliciet is bedoeld om de Ion DAC/voorversterker te completeren. Hierdoor is het dus niet mogelijk de Ion met een willekeurige andere conventionele voorversterker aan te sturen. Zelfs eenmaal op elkaar geplaatst is het duo nog steeds prettig klein om bijna overal snel een plaatsje te kunnen vinden. Daarbij zijn de apparaten voorzien van een afwerkingsgraad die eenzelfde soort aantrekkingskracht als de modellen van bijvoorbeeld de Jeff Roland Design Group en Dan D’Agostino op weet te roepen.

Nee, natuurlijk lukt het Exogal uiteindelijk niet voor deze zeer veel lagere prijzen eenzelfde haptiek en uitstraling te bieden als beide genoemde ultra high-end merken. Maar het komt wel dichterbij dan menigeen vooraf zou verwachten! Het enige wat ik nu nog moet doen is naast mijn luidsprekerkabels op de overigens prima luidsprekerklemmen aansluiten (banaan, spade of blanke draad), met de app of de bijgeleverde afstandsbediening de Exonet ingang kiezen en het volume regelen. Wanneer ik voor een goed vergelijk gemakshalve weer start met Miss. Krall, is het eerste wat ik hoor bij de nu nog koude versterker (de Ion blijkt na langer aanstaan best behoorlijk warm te worden), het typische klasse D karakter.

Hmm, ‘zie je wel’ denk ik bij mijzelf. Meteen weer dat overbekende te lichtvoetige en behoorlijk homogeniserende tonale karakter. Een signatuur zonder echte drive of kracht en die muziekluisteren veel meer tot een achtergrond bezigheid transformeert. Maar zoals met alle audiocomponenten blijkt dat ook hier het wachten uiteindelijk wordt beloont. Want naarmate de nummers verstrijken en de complete aluminium behuizing weldadig warm begint te worden, blijken ook de eigenschappen van de Ion met dezelfde snelheid duidelijk beter te worden.

Hoewel de tonale balans ook na lang spelen nog steeds wat minder verzadigd en harmonisch minder onderscheidend overkomt als de betere conventionele oplossingen, zijn het spelplezier en de muzikale betrokkenheid nu wel volop aanwezig en zijn het totaaloverzicht en fijnzinnigheid zelfs beter dan wat ik normaliter in deze prijsklasse hoor! Ook de controle en doortekening in het laagbereik zijn ronduit uitstekend te noemen en wat ik ook voor muziek draai. Steeds klinkt het als één mooi sluitend totaalgeheel en vooral zonder ook maar één storende factor of ongewenst exces. Heel goed dus en zondermeer muzikaal zeer bevredigend.

Exogal Comet DAC: conclusie

Twee compacte apparaten met de uitstraling en het materiaalgebruik van wezenlijk duurdere producten en met als extra ‘fun’ factor een soort van prettige geheimzinnigheid rond het merk en concept. Ook onderhuids gaat het er nogal onorthodox aan toe met maar één doel, kopers zoveel mogelijk laten genieten van de muzikale boodschap en daarbij de techniek zoveel mogelijk op de achtergrond te brengen. Een ander belangrijk aspect is dat deze Comet DAC en Ion PowerDAC, perfect passen in de tijd van nu!

Want ze zijn niet alleen klein, handig en licht qua gewicht, ze gaan ook zuinig met energie om, kunnen alle bestaande bronnen verwerken en maken voor de bediening gebruik van tablet, smartphone en o ja, ook nog de vertrouwde ‘ouderwetse’ afstandsbediening. Toch kunt u deze laatste beter ook maar weer snel vergeten. Hij mag dan wel zijn werk doen, maar is wat mij betreft binnen dit concept eigenlijk een nogal zwakke schakel. Maar zodra ik overga op tablet of smartphone en de bijzonder aanstekelijke universele muzikale inzetbaarheid van dit tweetal ervaar, kan ik gewoon niets anders dan echt enthousiast geraken. Nee het is geen Zanden, CH-Precision, Soulution, MSB of Dan D’Agostino kwaliteitsniveau en wat dat betreft kan ook Exogal geen wonderen verrichten. Maar bekijk ik het binnen de eigen prijsklasse en zelfs in bepaalde mate  daar nog boven, dan blijkt dit nieuwe merk wel degelijk een hele mooie oplossing te hebben gecreëerd.

Een ware uitkomst zelfs voor de muziekliefhebber die wel lekker van muziek wil genieten, maar daar geen fortuin voor wil of kan uitgeven en ook niet van plan is om zijn woonkamer ondergeschikt te maken aan een pontificaal aanwezig audiosysteem. Samenvattend weet dit Exogal duo op knappe wijze hypermoderne, energiezuinige techniek in een compact formaat te combineren met een zeer muzikale weergave. Een presentatie waarbij nu eens niet de techniek de muzikale boodschap volledig overheerst, maar deze laatste zelfs op regelmatig verbazingwekkende wijze weet te excelleren!

Prijzen

Exogal Comet DAC € 2.590,-

Exogal Comet DAC Plus € 2.990,- (incl extra voeding)

SBooster losse voeding € 270,-

Exogal ION Power DAC € 2.990,- 

EDITORS' CHOICE