REVIEWExogal

Review: Exogal Comet DAC met Ion PowerDAC

Werner Ero | 16 augustus 2017 | Fotografie Fabrikant | Exogal

Net terwijl ik denkbeeldig een beetje indut door de schier eindeloze rij aan jaarlijkse nieuwe introducties - producten die uiteraard allemaal weer veel beter zijn dan hun voorgangers - werd ik onlangs opgeschrikt of beter gezegd wakker geschud door een tweetal jawel - wederom nieuwe producten van het voor mij nog totaal onbekende Amerikaanse merk Exogal. 

Dat het hier om een werkelijk interessant merk zou kunnen gaan, wordt voor mij vooral bevestigd doordat Frank Vermeylen van het Belgische Very Fine Solutions de distributie op zich heeft genomen. Frank is niet alleen een zeer sympathieke persoonlijkheid, maar ook iemand die al vele jaren ervaring in het werken met de mooiste high-end producten ter wereld heeft opgedaan. Dus als hij met een nieuw merk komt aanzetten, staat dat doorgaans bijna automatisch garant voor iets daadwerkelijk verbazingwekkends.

Exogal Comet DAC: buitengewoon goed

Deze hele test zou eigenlijk nooit van de grond zijn gekomen als ik van Frank op mijn eigen verzoek niet eerst de beschikking over enkele prestigieuze modellen van het legendarische MSB Technology had gekregen. Een state of the art audiofabrikant die niet alleen door het recent uitbrengen van de Select DAC de voor sommigen discutabele eer heeft om de meest exclusieve en kostbare DAC ter wereld (> Ä 100.000,-!) op de markt te hebben gebracht. Maar verder vooral bekend is geworden door zijn uitgebreide reeks aan buitengewoon goed en vooral ‘analoog’ klinkende DAC’s en discloopwerken. Ook de op dat moment bij mij logerende Universal Media transport V en DAC V presteerden uitzonderlijk goed, maar mag het ook voor een totaalbedrag van zo’n 50.000 euro?!

Naast (erg) leuk voor met name mijzelf, twijfelde ik echter in hoeverre een test van dit soort producten onder de lezers nog als nuttig en waardevol zou worden ervaren. Frank bespeurde deze twijfel al snel en zei opeens met een raadselachtige glimlach, ‘Aha, maar dan heb ik nog wel iets anders leuks voor je in petto. Producten die net als MSB voor hun vraagprijs enorm goed presteren, maar qua prijs voor veel mensen realistischer zijn en daarbij enorm goed aansluiten bij de hedendaagse behoeften. De eerstvolgende keer dat ik bij jou de MSB combi op kom halen, zal ik ze wel meebrengen.’

Exogal Comet DAC: het merk

In de nadagen van 2016 is het dan zover. De loodzware MSB’s verdwijnen in hun speciaal op maat vervaardigde flight cases en daarvoor in de plaats blijven twee kleine kartonnen dozen achter. Samen met Frank openen we beide verpakkingen waarna er twee opmerkelijk compacte en vooral zeer fraai gestileerde apparaten uit tevoorschijn komen. Beiden blijken aan de bovenzijde te zijn voorzien van een mij volledig onbekend logo (planeet met een viertal kometen eromheen cirkelend) en ik kijk Frank vragend aan.

Met licht geamuseerde grijns zegt hij ‘dit zijn nu de producten van het Amerikaanse Exogal’. Eh, pardon Frank - Exogal? Daar heb ik echt nog nooit van gehoord. ‘Indirect toch wel’ zegt Frank. ‘Achter dit in 2013 opgerichte merk zitten namelijk een viertal audio industrie veteranen (Jim Kinne, Larry Jacoby, Jeff Haagenstad en Jan Larsen). Ontwerpers die naast andere grote merknamen, ook voor het legendarische Wadia hebben gewerkt. Vooral Jim Kinne die het technische hart van Exogal vormt, heeft een memorabele status door het grote aantal prijzen winnende apparaten welke hij gedurende zijn carrière heeft ontwikkeld. Daaronder de Wadia 27 decoding computer, het Wadia 270 CD transport en de befaamde Wadia 790 PowerDAC.

Kenmerk van alle Exogal producten is dat ze vooral zijn ontwikkeld om een maximale goede geluidskwaliteit te leveren en meetgegevens hier ten alle tijden ondergeschikt aan zijn. Van groot belang is dat dit team door de vele tientallen jaren ervaring, de kennis bezit om ieder product geheel zelfstandig vanaf de grond af aan te kunnen ontwikkelen. Daarbij gebruikmakend van de beste en meest geavanceerde technologie die afkomstig is uit onder meer de telecom en ICT industrie en waarbij signaalbewerkingstechnieken worden toegepast die nog niet eerder binnen de audio industrie zijn gesignaleerd. Door al deze inspanningen heeft het merk een eigen state-of-the-art platform kunnen ontwikkelen, wat zowel qua prestatieniveau als technologische oplossingen een solide basis voor alle toekomstige Exogal producten zal gaan vormen.’

EDITORS' CHOICE