REVIEWExogal

De Comet

Werner Ero | 16 augustus 2017 | Fotografie Fabrikant | Exogal

Het eerste apparaat wat mijn aandacht trekt is de ogenschijnlijk uit één blok aluminium vervaardigde Comet DAC (29,2 cm breed, 4,76 cm hoog, 19 cm diep en 4,2 kilo zwaar). Bij nadere beschouwing blijkt het toch om een kunstig bewerkte, heel wat minder massieve buitenschil te gaan, maar wat maakt het verder uit als het totaalgeheel er zo gelikt uitziet. Het apparaat wijkt vooral van zijn broer af door de aan de bovenzijde verzonken aangebrachte zwart glimmende perspex plaat, terwijl de voorzijde wordt gesierd door een niet verlicht piepkleine LCD display.

Exogal Comet DAC: analoge ingangen

Het Exogal logo (planeet met vier kometen eromheen cirkelend en  een geluidskwaliteit suggererend die ‘niet van deze planeet’ zou zijn) completeert tenslotte dit stijlvolle aanzicht. Opvallend is een in de rechterzijde aangebrachte 6,3 mm hoofdtelefoonaansluiting. Een mooie oplossing die daardoor niet alleen netjes uit het zicht is geplaatst, maar tevens ook nog steeds prima bereikbaar blijft. In tegenstelling tot de sobere voorzijde, blijkt de achterzijde juist opmerkelijk uitgebreid en compleet te zijn. Zo is er naast gebalanceerde en RCA uitgangen, ook voorzien in een enkel paar analoge RCA ingangen. Voor de digitale bronnen kan worden gekozen uit optisch (Toslink), USB, S/PDIF

en zelfs het door mij nog immer zeer gewaardeerde AES/EBU. Afwijkend en bijzonder is dat Exogal voor de verbinding van de Comet DAC naar de bijbehorende Ion eindversterker of PowerDAC zoals Exogal het zelf graag noemt, gebruikmaakt van HDMI-verbindingen. Let wel het zijn alleen de kabels en connectoren, want verder maakt Exogal expliciet geen gebruik van de HDMI standaard zelf! Maar een HDMI connector is nu eenmaal bijzonder plat en compact en daardoor ideaal voor de beperkte ruimte op de achterzijde van beide kleine apparaten. Last but not least wordt de Comet vergezeld van een nogal bijzondere afstandsbediening.

Exogal Comet DAC: Android en iOS

Het apparaatje verricht in eerste instantie best redelijk zijn werk, maar blijkt verder al snel niet van de allerbeste soort te zijn. Dat hij klein, handzaam en vervaardigd is van zwarte hoogglans kunststof, hoeft in eerste instantie nog geen enkel probleem te zijn. Maar over de weke zachte gummi toetsen ben ik al een stuk minder enthousiast. Terwijl de nogal vage en totaal niet intuïtieve respons met de Comet DAC regelmatig ronduit storend is. Tot overmaat van ramp is de zwart/witte LCD display van de Comet DAC door zowel het mini formaat als het ontbreken van verlichting, op een afstand van hooguit slechts enkele meters al totaal niet meer af te lezen! Dus rampzalig? Nee, uiteindelijk ook weer niet. Want net alsof Exogal dit vooral allemaal al heeft voorzien, is er gelukkig ook een goedwerkende gratis App verkrijgbaar voor Android en Apple iOS.

Gebruikmakend van smartphone of tablet en een Bluetooth verbinding, komen dan alle beschikbare functies en instellingen meteen keurig voor het voetlicht en is de afleesbaarheid uiteraard wel perfect. Mede door zijn compacte afmetingen is de Comet DAC standaard met een kleine netstekkervoeding uitgerust. Een goed werkbare oplossing die voor de fabrikant bijzonder goedkoop in te kopen is. Optioneel en bij mijn Comet testexemplaar standaard, kan Exogal echter ook een voedingsupdate leveren.

Deze opwaardering bestaat uit het vervangen van de kleine stekkervoeding door een veel beter en zwaarder uitgevoerde één kilo zware conventionele voeding. Netjes verpakt in een solide aluminium kast (15,2 cm breed, 5,72 cm hoog en 16,5 cm diep) zou deze upgrade het toch al hoge niveau van de Comet nog verder en zelfs substantieel moeten kunnen verbeteren. Als laatste ontwerp aspect valt bij beide apparaten de bijzondere bodemplaat op. Het is een combinatie waarbij een transparant acryl paneel, metalen kogels en rubber voetjes één ‘ideaal’ ontkoppeld totaalgeheel vormen. Niet alleen fraai om te zien, maar volgens Exogal vooral de meest optimale wijze van ontkoppeling en resonantieafvoer die ze maar voor dit apparaat konden bedenken en daadwerkelijk allemaal hebben uitgetest!

Exogal Comet DAC: techniek

Onderhuids is de Comet zoals verwacht uitgerust met de laatste stand der techniek. Zo kan gebruikmakend van een asynchrone USB-B verbinding data tot 32-bit/384 kHz in PCM en DSD64 en DSD128 in het DOP (DSD over PCM) formaat worden verwerkt. Voor S/PDIF en AES/EBU is dit nog tot 24-bit/192 kHz, terwijl virtuele hekkensluiter Toslink het tenslotte met maximaal 24-bit/96 kHz moet doen. De in stapjes van 0,5 dB opererende 32-bits digitale volumeregeling, stuurt tenslotte de regelbare analoge (RCA/XLR en Exonet) uitgangen direct aan. Hierdoor zou volgens Exogal zelfs een losse voorversterker geen toegevoegde waarde meer hebben.

Ion

Net als de Comet DAC is ook de Ion PowerDAC, weer in zo’n zelfde fraaie, organisch gestileerde aluminium behuizing ondergebracht. Op elkaar gestapeld met de Ion bovenop, is het enige zichtbare verschil het ontbreken van zowel de hoofdtelefoonaansluiting aan de rechterzijde als de miniatuur LCD display op de voorzijde. Daarvoor in de plaats geeft op de Ion heel subtiel een meerkleuren LED de bedrijfsstatus aan. Maar waar de bovenzijde van de Comet nog van een extra zwarte hoogglans inleg is voorzien, blijkt die bij de Ion wel uit één geheel met de rest van de behuizing te bestaan.

Later blijkt dit eenmaal bij ingebruikname ook een logische beslissing te zijn. Want hoewel zeker niet heet, loopt de temperatuur bij gebruik uiteindelijk toch wel verder op dan alleen maar handwarm. Gezien de beperkte afmetingen en het verhoudingsgewijs toch forse opgegeven vermogen van 2 x 100 Watt aan 8 Ohm en 2 x 150 Watt aan 4 Ohm, zal het niemand verbazen dat de Ion een rasecht klasse D ontwerp is. Toch is er één wezenlijk verschil. Dit ontwerp wordt door fabrikant Exogal als PowerDAC getypeerd en dat blijkt bij nadere beschouwing toch heel anders van opzet te zijn dan de doorsnee (klasse D) eindversterker!

EDITORS' CHOICE