Grand final en conclusie

Na enkele filmfragmenten waaronder Mission: Impossible - Roque Nation, waarbij de spraakverstaanbaarheid van de dialogen en gewelddadige dynamische erupties zonder compressie diepe indruk maken (hoe is het toch mogelijk uit zo’n enkel plat frame!), sluiten we op mijn verzoek af met een optreden van Cymatics op de Blu-Ray Demo disc Volume 20. 

De Nieuw Zeelandse Ambient en New Age componist Nigal Stanford geeft hiermee een fascinerende praktijkdemonstratie van allerlei natuurkundige principes. Beelden en geluiden die naast bijzonder onderhoudend ook akoestisch fantastisch zijn om aan den lijve te ervaren. Nee, het lukt het Architect Frame uiteindelijk niet om de geweldige kick en impact te leveren van de state-of- the-art Bowers & Wilkins demoruimte op de Amsterdamse ISE met super Trinov aansturing. Daar kreeg ik echt fysieke klappen van de geluidsdruk tegen mijn middenrif en werd ik gevoelsmatig bij deze muziek opgetild en weer neergesmeten. 

Maar mag het bij de inzet van maar liefst drie(!) gewichtige Bowers & Wilkins dB1D subwoofers en een waar arsenaal aan inbouwweergevers! Toch zit de weergave van het Architect Frame kwalitatief veel verder in deze richting dan ik vooraf had durven hopen. Daarbij passen de gekozen afmetingen en luidsprekerbezetting ook veel beter bij de schaalgrootte van de gekozen beeldschermdiameters en zeker beter bij meer normale huiselijke omstandigheden.

Conclusie

Zoals ik al halverwege dit belevingsverhaal al schreef, heeft Bowers & Wilkins met de realisatie van hun Architect Frame echte audiogeschiedenis geschreven! Nog nooit was het hiervoor namelijk mogelijk om op zo’n eenvoudige wijze en met een verrassende flexibiliteit, zo’n hoge geluidskwaliteit op een fantastisch mooi geïntegreerde wijze in een echte woonomgeving te realiseren. 

Nee, het Architect Frame haalt nog niet het zeer hoge niveau van speciaal ingerichte en geoptimaliseerde high-end home cinema ruimtes. Terwijl ook vrij opgestelde Bowers & Wilkins weergevers uit de prestigieuze 800 D3 serie op verschillende parameters nog wel verder gaan. Maar kijk nu eens waar we de laatste jaren vandaan komen en bekijk dan vervolgens deze indrukwekkende reuzensprong waarbij film, spraak en muziekweergave eindelijk weer echt volledig bij elkaar passen. Voeg daarbij tenslotte naast de drie afmetingen, hetzelfde aantal luidsprekerconfiguraties, de vijf verschillende kleurstellingen voor het frontdoek, tenslotte zeker ook de drie plaatsingsvarianten zoals opbouw, inbouw en integratie in een maatwerkmeubel toe en zie hier de werkelijke A/V huiskameroplossing voor de 21ste eeuw!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Bowers & Wilkins.

Prijzen:

Bowers & Wilkins Architect Frame 55 inch TV

AF 55 LR                               € 5.500,-        

AF 55 LCR                            € 6.250,-

AF 55 LCR SUB                    € 7.950,-

Bowers & Wilkins Architect Frame 65 inch TV

AF 65 LR                               € 5.750,-        

AF 65 LCR                            € 6.500,-

AF 65 LCR SUB                    € 8.200,-

Bowers & Wilkins Architect Frame 77 inch TV

AF 77 LR                               € 6.000,-        

AF 77 LCR                            € 6.750,-

AF 77 LCR SUB                    € 8.450,-

MERK

EDITORS' CHOICE