The making of en de magische basis

Om zelf aan den lijve te ondervinden hoe deze nieuwe oplossing van Bowers & Wilkins in de praktijk overkomt, reis ik af naar het Zuid-Hollandse Numansdorp waar de basis van de oer-Hollandse akoestiekfirma Mutrox is gevestigd. Een binnen Nederland inmiddels zeer gerespecteerde partner als het gaat om maatwerk akoestiekoplossingen voor zowel consument als professional en dus ook samen met de vermaarde Engelse luidsprekerfabrikant Bowers & Wilkins, de realisator van dit innovatieve product. 

Bowers & Wilkins Architect Frame: keurig weggewerkt

Wie voor de eerste keer in de sfeervol aangeklede demoruimte van Mutrox het Architect Frame ontwaart, realiseert zich nog niet direct wat voor geweldige impact deze vinding de komende jaren op de markt zal gaan hebben. Een inzicht wat straks tijdens de demosessie echter pijlsnel zal veranderen. Voor nu zie ik vooral een keurig weggewerkt beeldscherm met daarom heen een viertal qua verhoudingen nauwkeurig gekozen afneembare stoffen panelen, die naar keuze in een vijftal prachtig met de meeste interieurs harmoniërende kleuren kunnen worden uitgevoerd. 

Pas in tweede instantie als ik ook zijdelings door de sfeervol aangeklede ruimte loop, zie ik dat de 17 cm diepte van de hier gepresenteerde opbouw uitvoering echt maar heel weinig is. Nog een niet onbelangrijke bijkomstigheid is dat alle bedrading helemaal in het frame is weggewerkt en dat bij een goed in de hoogte aansluitend meubel voor alle aansturende apparaten, uiteindelijk buiten het beeldscherm zelf helemaal niets meer van de techniek zichtbaar is. 

Voordat ik audiovisueel in de watten word gelegd krijg ik eerst nog uitleg over de bijzonder geavanceerde inwendige constructie. Vooral wanneer bij een nadere beschouwing blijkt dat het Architect Frame zonder de vier overigens prachtig CNC vervaardigde fronten, feitelijk uit vier nagenoeg naadloos in elkaar passende delen bestaat. Ieder van deze verstek gezaagde delen heeft daarbij zijn eigen geoptimaliseerde akoestische eigenschappen en is daarbij voorzien van de fameuze Matrix verstevigingsconstructie. Een bouwwijze die Bowers & Wilkins al weer vele jaren voor al zijn betere luidsprekers toepast en zorgt voor maximale inwendige stijfheid en minimale kastresonanties. 

Bowers & Wilkins Architect Frame: magische basis

Toch worden uiteindelijk de ‘magische’ basis ingrediënten van het Achitect Frame ook gevormd door de technologisch zeer geavanceerde Bowers & Wilkins CWM Cinema 7 inbouwluidsprekers in samenwerking met één enkele ISW-4 subwoofer module. Beiden zijn ontworpen om maximale prestaties bij inbouwtoepassingen te leveren en zowel de CWM Cinema 7 als ISW-4 zijn daarbij van absolute topkwaliteit. 

Eerstgenoemde is een 2,5-weg systeem dat gebruikmakend van vijf zeer hoogwaardige luidsprekerunits zowel horizontaal als verticaal kan worden toegepast. Terwijl de subwoofer met zijn twee 20 cm units in staat is om op gecontroleerde wijze pijlsnel veel lucht te verplaatsen. Terwijl Bowers & Wilkins marketing- en communicatiemedewerker Robert Polak alvast op zijn laptop alle benodigde achtergrondgegevens verzameld, bekijk ik ondertussen aandachtig het meer dan geslaagd vormgegeven Architect Frame. 

Bowers & Wilkins Architect Frame: veel mogelijkheden

In de demo ruimte bij Mutrox is het frame zoals in de meeste real world toepassingen tegen de muur opgehangen en of ik nu aan de voorzijde of aan beide zijkanten kijk, de zwartgespoten MDF constructie met zijn fraai gekleurde doekfronten ziet er gewoon perfect afgewerkt uit. Wanneer Robert weer terugkeert blijken de vier frontdoekbespanningen met krachtige staafmagneten te zijn uitgerust. Niet alleen mooi om te zien maar ze zorgen ook voor een werkelijk goed klemmende montage tegen het frame. Nieuwsgierig als ik ben kijk ik natuurlijk ook meteen even naar de afwerking aan de binnenzijde van zo’n front. Maar zoals ik al verwacht bij zo’n doordacht en innovatief product, is het ook hier weer dik in orde. 

Het doek zit strak om het eveneens akoestisch geoptimaliseerde CNC vervaardigde MDF frame wat uit één geheel is vervaardigd. Terwijl zelfs de overgebleven doeknaden keurig door een fraai koord in de bijpassende tint af zijn gewerkt! Zelfs met de vier frontdoeken tenslotte verwijderd, ziet het frame er nog steeds bijzonder strak en egaal uit. Het matzwarte spuitwerk is mooi egaal aangebracht en alle vier de luidsprekers van het uiteraard volledig opgetuigde demo exemplaar, zijn ook aan de randen keurig netjes glad afgewerkt. Op naar de feitelijke demonstratie wat mij betreft!

MERK

EDITORS' CHOICE