REVIEWPASS LABS

Luisteren: de combinatie

Werner Ero | 10 mei 2016 | PASS LABS

Luisteren

Drie op het oog totaal verschillende producten en dan toch tot één en dezelfde klankmatige inslag komen? Laat ik vooropstellen dat importeur More Music een rasechte high-end importeur is met al ruim 20 jaar ervaring en zeer bekend met het vereiste samenspel tussen al deze producten. Ook de aangeleverde testkandidaten blijken al snel in de luisterruimte zeker niet willekeurig te zijn. Integendeel zelfs, want na het aansluiten en op temperatuur komen blijkt dat de onderlinge eigenschappen elkaar juist op prachtige wijze weten aan te vullen. Hoewel zeker ook afzonderlijk aan de tand gevoeld, heb ik al snel besloten om dit keer de apparaten vooral als muzikaal trio alle ruimte te geven. Want terwijl deze drie uiteraard ook afzonderlijk succesvol met andere mooie producten kunnen worden gecombineerd, valt er ook veel te zeggen om ze gezamenlijk in deze samenstelling te gebruiken.

Zo blijkt de zowel robuuste als geciviliseerde kracht van de INT-60 geïntegreerde versterker perfect bij de enorme fijnzinnigheid en het ontbreken van klankmatige versmering van het Aeon rack te passen. Terwijl de door het rack maximaal presterende Pass Labs versterker op zijn beurt weer naadloos aansluiting vindt bij de homogeen en eveneens natuurlijk afgestemde Avanti. Bij elkaar geplaatst laat de weergave van dit visueel gemêleerde gezelschap dan ook maar weinig te wensen over.

Voordat ik verder ga wil ik graag eerst even toelichting op de combinatie van een versterker van €11.500,- met een paar luidsprekers van €5.490,- geven. Want dat is toch pure overkill? Enerzijds heeft u gelijk, want de Avanti’s zijn beslist niet moeilijk aan te sturen en u kunt voor een aanzienlijk lager bedrag nog steeds prima een meer dan bevredigende weergave realiseren. Maar vergis u niet, deze Avanti is een ware high-end wolf in schaapskleren. Zeker met zo’n topversterker als deze Pass Labs INT-60 versterker, kan de standaard al zo mooie en homogene weergave in een spannend luisterfestijn veranderen!

Een prachtig voorbeeld hiervan is het schitterende album Upojenie van de Poolse zangeres Anna Maria Jopek en de Amerikaanse jazzgitarist Pat Metheny. Ze leerden elkaar tijdens een jazzfestival in Europa 2001 kennen en besloten vervolgens om samen een keer een album op te nemen. Eindresultaat is een betoverend mooie creatie waarbij de messcherp en bijzonder ruimtelijk gepositioneerde snaarinstrumenten van Pat, prachtig blijken samen te smelten met de dromerige gezangen en sfeerbeelden die Anna penseelt. Mede door de grote zeggingskracht van deze fijnzinnig samengestelde audioset wordt nu een indrukwekkend mooi totaalplaatje neergezet. De breed uitgesponnen sferische beelden zijn qua zeggingskracht en dynamiekschakeringen regelmatig zo groots en indrukwekkend, dat het de modale afmetingen van de Avanti luidsprekers tart. Het laag loopt diep en drukvol door, ieder detail blijft rotsvast op zijn plaats staan, terwijl het midden en hoog een zeggingskracht en natuurlijke contrast bezitten die zorgt dat je maar door wilt blijven luisteren.

Hoewel heel anders qua sfeer, schiet ook de Britse trip-hopband London Grammar met hun eerste album If You Wait vol in de roos. Nummers als Strong en Hey Now bezitten een dermate prachtige bezieling en bijna klassiek tijdloze opbouw, dat je als luisteraar al heel snel beseft dat deze audioset puur een vervoermiddel is om bij het eigenlijke einddoel, de muziek zelf uit te komen. Geweldig gewoon als een set-up zo egaal en onverstoorbaar zijn werk doet zodat je tijdens het muziek luisteren eigenlijk geen moment meer aan eventuele hifi tekortkomingen denkt.

Kan het dan niet beter meer? Natuurlijk wel, en dan voornamelijk op gebieden als schaalgrootte, absolute resolutie, breedbandigheid en dynamisch bereik. Dan moeten we ook goed realiseren dat, als je daadwerkelijk alle bovengenoemde parameters thuis op een nog hoger niveau wilt krijgen, je ook meteen aan een hele reeks basisvoorwaarden moet worden voldaan. Voorwaarden die lopen van toch wel enigszins geoptimaliseerde akoestische omstandigheden in een ruimte met behoorlijke afmetingen, tot aparte audiostroomgroepen en bronnen en software die onberispelijk van kwaliteit zijn. Maar met het hier besproken trio is dat meteen al een heel stuk minder kritisch en dat zorgt er al snel voor dat dit testgezelschap tot de werkelijke winnaars in een werkelijke woonomgeving behoren! 


EDITORS' CHOICE