REVIEWPASS LABS

Review: Audio Physic Avanti

Werner Ero | 10 mei 2016 | PASS LABS

Audio Physic

Het tweede merk wat ik graag aan u wil voorstellen, is door zijn dertigjarige bestaan en vele succesvol uitgebrachte modellen een heel stuk bekender. Ik heb het dan over de Duitse luidsprekerfabrikant Audio Physic en zijn op dit moment uit drie modelreeksen bestaande assortiment. Hoofdontwerper Manfred Diesterich en zijn team slagen er iedere keer opnieuw in de grenzen van het technisch haalbare op te rekken. Sinds de modellen ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan - inmiddels alweer vijf jaar geleden - zijn een aantal grote stappen gezet. Een gegeven dat vooral is veroorzaakt door een hele reeks aan nieuwe inzichten en de toepassing van nieuw en beter materiaalgebruik.

Als ik deze in het kleine plaatsje Brilon gevestigde fabrikant in enkele woorden zou moeten typeren, zou dat ‘gepassioneerde perfectie’ zijn. Bij Audio Physic wordt namelijk niets aan het toeval overgelaten en wordt de productie, die uiteraard volledig in eigen huis plaatsvindt, van A tot Z strak gecoördineerd en vooral gecontroleerd. Al bij binnenkomst wordt werkelijk ieder elders geproduceerd onderdeel zoals de volgens eigen specificatie vervaardigde luidsprekerunits, uitvoerig getest en zelfs al grotendeels ingespeeld! Ook trilling- en resonantiebeheersing is een aspect wat heel hoog op de agenda van deze naar perfectie strevende fabrikant staat. Daarbij moet u denken aan zaken als keramisch schuim voor de interne demping, trilling opheffende push push wooferconfiguraties en optioneel leverbare magneetvoeten als typerende voorbeelden.

Avanti

Met de recent uitgebrachte Avanti brengt Audio Physic ter gelegenheid van haar 30-jarig bestaan een legendarische naam opnieuw tot leven. Hoewel het nieuwste model beslist overeenkomsten heeft met het origineel, is het meer een statement in zijn prijsklasse zoals de toenmalige Avanti ook was. De Avanti is voorzien van een zeven graden achterover hellende kast en een gehoormatig zeer goed functionerende inwendig geplaatste woofer zoals die ook de eerste keer in de Classic 30 is toegepast. Groot voordeel van dit laatste door Audio Physic uitgewerkte concept, is een verdere toename aan plaatsingsonafhankelijkheid. Of in andere bewoordingen een plaatsing die ook dicht bij een achter- of zijwand, nog steeds geen laagproblemen geeft! Hoewel voorgaande versies van de Avanti ook zonder meer visueel aantrekkelijke luidsprekers waren, is dit aspect bij de nieuwe Avanti tot nieuwe hoogten opgevoerd. Want wat te denken van zowel een tweetal perfect gepolitoerde hoogglans fineersoorten (ebben, palissander), alsook echt zwart essen, kersen, ebben en walnootfineer? Alsof dat nog niet genoeg is kan het model zelfs nog in vier speciale glaskleuren worden geleverd! Een geniale zet wat mij betreft, want naast een toename van 4 kilo ten opzichte van de 25 kilo zware fineerversies, krijgt het model er ook een bijzonder geraffineerde uitstraling door. Voeg daarbij het gemakkelijk krasvrij reinigen van het (hoogglans) glasoppervlak en je hebt een tijdloos en vooral bijzonder stijlvol totaalconcept.

Technisch

Hoewel de Avanti in technische zin een 3-weg systeem is, zijn aan de buitenkant maar twee units zichtbaar. Helemaal bovenin is dat een 3e generatie 3,9 cm HHCT conustweeter

(Hyper-Holographic Cone Tweeter). Terwijl ook de pal daaronder geplaatste 15 cm HHCM middentoner (Hyper-Holographic Cone Midrange) met zijn dubbele korfconstructie van zowel gietmetaal als kunststof deel uitmaakt van deze verder geperfectioneerde derde generatie. De enkelvoudige onderhuids in een aparte behuizing geplaatste 20 cm woofer vormt een van de geniaal bedachte oplossingen die deze woonkamervriendelijke luidspreker zo bijzonder en onderscheidend maakt. Want terwijl de achterzijde van de woofer aan een opmerkelijk kleine afzonderlijke binnen behuizing is gekoppeld, straalt de voorzijde in het grote deel van de kast af. De openingen van beiden komen vervolgens in de voetplaat bijeen en zorgen daarmee gezamenlijk voor zowel een diep als snel en accuraat klinkend laag. Ook de prettig op het netvlies liggende afmetingen (108,7 cm hoog, 17 cm breed en 39 cm diep) en de vele uitvoeringen, dragen zeker bij tot een weergever die in letterlijk iedere woonkamer tot zeer goede weergave is te verleiden. Last but not least completeert aan de achterzijde een enkel paar hoogwaardige WBT NextGen luidsprekerterminals de hoge eerste kwaliteitsindruk. 


EDITORS' CHOICE